Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

USA

Här är MLS-klubbarna som Zlatan skulle kunna hamna i

Foto: Scanpix

Var spelar Zlatan Ibrahimovic efter sommaren? Kanske i MLS.
Där skulle han tas emot som en kung, bli ligans störste och bäst betalde någonsin - och kunna ta nästa steg som affärsmannen Zlatan Ibrahimovic.

Ryktena om Zlatan Ibrahimovic tar aldrig slut. Ständigt spekuleras det i var den svenske anfallaren kommer att spela efter att kontraktet med Paris Saint-Germain gått ut i sommar.

Ett av de hetaste ryktena kring den 34-årige stjärnan är att han kommer gå till en klubb i Major League Soccer och vid flera tillfällen tidigare har Zlatan öppnat för en flytt till USA.

- Jag vill spela i USA en dag, absolut. Jag tror att det skulle vara en fantastisk erfarenhet för mig, sa Ibrahimovic till Yahoo Sports i somras.

- Jag ser att fotbollen i USA växer. Jag menar, jag var här för tio år sedan och fotbollen var inte på dagens nivå då. Den växer i rätt riktning och jag vill att nivån ska vara lika bra som i Europa. Det kommer den bli, fortsatte Zlatan.

I april 2015 skrev Aftonbladet att Ibrahimovic ansökt om arbetsvisum i USA, ett visum som behövs om man vill stanna där på obestämd tid och kunna jobba - och inte bara åka dit som turist.

Någon turist har Zlatan inte heller tänkt bli i MLS, om han går dit.

- Jag vill inte vara spelaren som kommer hit bara på grund av mitt namn. Om jag kommer hit, då vill jag nå resultat. Annars kommer jag inte hit. Att vinna titlar, det är vad jag spelar för, sa svensken till Yahoo Sports i somras.

När Paris Saint-Germain besökte USA under försäsongen sommaren 2015 intervjuades Zlatan också av Sports Illustrated. Då berättade han att han gillar USA och att han drömt om att besöka landet ända sedan han var liten och sett amerikanska filmer på tv.

- Jag gillar allt med USA. Jag gillar de tre stora städerna, Los Angeles, Miami och New York, sa svensken.

Zlatans USA-flörtande uppmärksammades av folk inom Paris Saint-Germain i somras. En anonym PSG-anställd sa följande till Le Parisien i juli:

- Jag har aldrig sett honom göra sig så tillgänglig. Ibra verkar ha förälskat sig. Det är som att han förbereder för en framtid här.

- Han älskar USA. Det har han aldrig gjort någon hemlighet av. När hans kontrakt med PSG löper ut 2016 kommer han göra ett sista äventyr i USA, som Thierry Henry och David Beckham. En trolig bas är New York, där han redan äger en lägenhet.

Så kommer Zlatan spela i MLS i framtiden? Möjligtvis.
Går han dit redan när kontraktet med PSG löper ut i sommar? Oklart.

Oavsett välkomnas Ibrahimovic med öppna armar i USA.

- Han skulle bli en enorm stjärna här, säger journalisten Nate Scott, som jobbar för landets tredje största tidning - USA Today.

Scott beskriver att Ibrahimovic är väldigt populär i USA.

- De unga fansen gillar hans personlighet, säger MLS-reportern och berättar sedan om hur stort tv-spelet Fifa är i USA och att det har en stor påverkan på Zlatans popularitet i landet.

- MLS är en växande liga och tv-rättigheterna är inte enorma. Men Fifa-köpen här i USA är helt galna och Zlatan är ju en av stjärnorna i det spelet. Och hans bok skapade vågor här. Alltså, personligheten, hans arbete med Nike, kultpersonen som han är, citaten, håret, stilen… Allt det skulle passa bra här.

De senaste åren har MLS lockat över stora stjärnor från Europa, men främst spelare som varit bara något år ifrån att lägga skorna på hyllan. David Beckham var först ut, och han har följts av av namn som Thierry Henry, Frank Lampard, Andrea Pirlo, Káká, Didier Drogba och Steven Gerrard.

- Men man vill få ett stopp på att MLS ses som en liga där man spelar innan man lägger av. Den största stjärnan just nu är Sebastian Giovinco i Toronto och han är 28 år. Han har spelat sig tillbaka in i Italiens landslag och det är den typen av spelare som ligan och klubbarna vill ha. De vill ha 27-28-åringar istället för 34-åringar, säger Nate Scott.

- Det finns en debatt runt ligan om den ska plocka in lite äldre stjärnor eller inte. Man diskuterar om det är hälsosamt. Men fansen älskar det. Drogba gick ju till Montreal och hade en stor inverkan direkt och många kom till matcherna tack vare det. Fans välkomnade honom på flygplatsen och så vidare. Så marknadsmässigt vore Zlatan fantastiskt.

Scott berättar vidare:

- Debatten handlar om ligan borde spendera flera miljoner dollar på att ta över gamla spelare som är inne på sista biten av karriären istället för att satsa på till exempel ungdomsakademin. Man pratar om utveckling och det finns många unga talanger i landet som man vill satsa på. Så var ska pengarna gå?

- MLS tittar mer på naturliga måltavlor än stora stjärnor. De tittar till exempel på unga amerikanska stjärnor som just nu spelar utomlands och som är aktuella för landslaget. Och så kan jag tänka mig att man vill ha spelare som Giuseppe Rossi (anfallare i Fiorentina), som är född i New Yersey.

Tycker du att det vore bra för MLS att få in Zlatan?
- Det måste finnas en balans. Jag tycker att en spelare som Zlatan är så bra att han är värd risken. Vilken liga som helst vore glad att få honom.

Många tycker ju att Zlatan bara blir bättre och bättre, och att hans karriärkurva inte pekar neråt som de andra stjärnorna som gått till MLS.
- Precis, och det är just därför MLS vill värva Zlatan redan nu i sommar, säger Nate Scott.

Det sportsliga värderas nämligen väldigt högt i MLS när ligan nu är inne i en fas där man först och främst vill höja kvaliteten på ligan och på så vis göra den starkare marknadsmässigt.

- Ligan har blivit starkare den senaste tiden. Minimilönen som klubbarna måste betala ut har ökat och tidigare var det spelare i MLS som behövde jobba vid sidan av. Då var det många unga spelare som hellre skulle åka till Sverige, Danmark, Skottland eller en andraliga i Frankrike för att det fanns mer pengar där. Men nu när de får bättre betalt här så spelar de hellre i MLS, förklarar Scott.

Johan Dykhoff är MLS-ansvarig på sajten Svenskafans.com. Han följer ligan nära och med stort intresse. Dykhoff menar att det skulle vara en ny milstolpe i MLS historia om man lyckas locka över Zlatan Ibrahimovic redan i sommar.

- Jag följer en del podcasts om MLS och när hans namn tas upp hör man på folk att det vore något alldeles extra om han skulle komma till MLS. Då skulle han förmodligen bli den spelare som när han kom till MLS hållit högst nivå. Han skulle bli ligans bäste någonsin på så sätt. 

- Han skulle nog också, med marginal, bli den bäst betalde någonsin. Han är ändå en nivå över de stjärnor som finns i ligan i dag. Han står över Drogba, Villa, Lampard, Kaká och Pirlo, i och med att han fortfarande är en del av den absoluta världstoppen.

Dykhoff fortsätter:

- Det är ganska bra tittarsiffror för fotboll i USA, men då framför allt för Premier League. Siffrorna är inte så bra för MLS, men om en spelare som Zlatan skulle komma till ligan kan man i alla fall hoppas på att han drar till sig några av de som tidigare har fnyst åt MLS och sagt att det är låg kvalitet på lagen.

Nate Scott menar att Zlatan potentiella betydelse för MLS är så stor att ligan kan komma att ändra sina regler bara för att kunna värva den svenske stjärnan.

- MLS fungerar inte som andra ligor. Olika ägare äger delar av ligan och stjärnor placeras ut i ligan där de passar. Det finns ingen öppen marknad. En stjärna säger till ligan vart han vill flytta och sen fixar ligan så att han kan gå dit. Drogba var klar för Chicago, men ville inte gå dit, och då gick han till Montreal istället. MLS ändrar helt enkelt reglerna för att stjärnorna ska komma till ligan. Det är svårt att förstå vilka regler som är riktiga och inte. Till och med jag som jobbar med MLS är förvirrad, säger Nate Scott.

Katherine Salisbury, agent som bor i Sverige men jobbar mycket kring MLS, beskrev situationen när hon gästade Fotbollskanalens podcast "Lundh" i juni 2014.

- Det är som vi brukar säga - i MLS finns det bara en regel. Och det är att det inte finns några regler, sa hon då.

Och Nate Scott är helt övertygad:

- Var Zlatan än vill gå så kommer de ändra reglerna så att han kan gå dit. Zlatan skulle bli ansiktet utåt för det laget.

- MLS skulle till och med kunna utöka antalet tillåtna designated players (spelare som får räknas utanför lönetaket) från tre till fyra bara för att få in Zlatan i ligan, om det är vad som krävs.

Johan Dykhoff är inne på samma linje.

- Om MLS kommer till ett läge där något är uppenbart till godo för ligan i stort så frångår man ofta sina gällande principer eller uppfinner speciallösningar. Systemet med designated players infördes specifikt för att kunna värva David Beckham, till exempel, säger Dykhoff.

En flytt till MLS skulle dock inte bara bli en dans på rosor rent sportsligt för Ibrahimovic. Den 34-årige anfallaren kan vänta sig utmaningar, som stoppat flera av de stora stjärnorna som gått till ligan genom åren från att leverera på en hög nivå.

- Svårigheten som stjärnorna har när de kommer hit är klimatet och resorna, vilket är väldigt annorlunda jämfört med Europa. Man kan spela en match i rejäl kyla och sen resa med flyg i sex timmar för att spela en match i hög värme tre dagar senare. När Steven Gerrard kom hit hade han verkligen problem att anpassa sig. Han hade inte fysiken för att hantera det, säger Nate Scott. 

Journalisten fortsätter:

- Andrea Pirlo har haft problem sedan han kom hit. Det går för snabbt och är för fysiskt för honom. Han behöver bra lagkamrater runt sig och det har han inte. 

- Men Zlatan är ren styrka och han är anfallare, så han behöver inte springa lika mycket. Han är så stark och teknisk att han skulle lyckas bra. Han skulle vara fantastisk här.

En av de svenskarna som redan finns i MLS, mittbacken Axel Sjöberg som spelar för Colorado Rapids, tror också att Zlatan skulle göra succé i USA.

- Jag tror att Zlatan skulle passa bra i MLS, speciellt eftersom att han är en fysisk spelare. Det är väl det som många har problem med när de kommer till ligan. Men han är så pass stark att han skulle fungera väldigt bra, säger Sjöberg.

24-årige Sjöberg skulle gärna se sin landsman i MLS.

- Det ryktas om en hel del stora spelare var och varannan dag, men Zlatan har varit på tapeten flera gånger. Sen är han ju 34 år och man vet inte om han är redo att åka till MLS redan eller om han ska ta ett till kontrakt i Europa. Men det hade så klart varit väldigt roligt för MLS att få en spelare som Zlatan, och kul för Sverige också. Ligan växer även i Europa och i England sänder de även matcherna så det hade bara varit roligt.

Frågan är då vilket lag i MLS som skulle kunna vara aktuellt för Paris Saint-Germain-stjärnan (se faktarutan nedan för en lista över potentiella Zlatan-klubbar)?

Det lag som det har ryktats allra mest om är David Beckhams egna lag i Miami, vars framtid dock är väldigt oviss. Laget kan bli en del av MLS tidigast till säsongen 2017. Mest troligt är att man får vänta till 2018 eller 2019 innan allt är på plats.

Beckham vill hur som helst värva Zlatan, och svensken har tidigare hållit dörren öppen för spel i sin kompis framtida lag.

- Vi har ju fått tillstånd att bygga en arena och det kommer att ta tre år...kanske två, i bästa fall. Om Zlatan fortfarande är aktiv då vill jag köpa honom direkt. Han är ett fysiskt praktexemplar, så det är fullt möjligt. Vem vill inte ha en man som är beredd att döda för att vinna? sa David Beckham i en intervju med Aftonbladet nyligen.

Nate Scott tror dock att det kan bli aktuellt med ett annorlunda upplägg för att MLS ska kunna få ta del av Ibrahimovic även innan Beckhams Miami-lag blir en del av ligan.

- Han kanske erbjuds en plats i något lag i sommar och samtidigt blir lovad att få en ägarandel i Miami när de drar igång, till exempel, säger Scott.

Ett annat lag som är på väg in i MLS är Los Angeles FC, som får en plats till säsongen 2018. Det är en klubb som Johan Dykhoff pekar ut som en potentiell arbetsgivare för Zlatan framöver - och han ser möjligheter med Nates Scotts tanke om en klausul i svenskens kontrakt.

- Det vore en kreativ lösning, med ett lån inom MLS. Många regler skulle behövas skrivas om då, men det har gjorts förut och det är en intressant idé. Säg att han skulle skriva på för det nya Los Angeles-laget nu och sen spelar han i låt säga Orlando fram tills det att Los Angeles-laget börjar spela i ligan, säger Dykhoff.

Just Orlando City har i media nämnts som en tänkbar klubb för Ibrahimovic. Det har ryktats om att klubben redan tagit kontakt med Zlatan om en flytt.

Men möjligheten att Ibrahimovic skriver på för en av de framtida MLS-klubbarna redan till sommaren och sedan lånas ut till en klubb i Europa, finns så klart också.

Så vad kan en karriär och ett liv i USA erbjuda den svenske landslagsstjärnan och hur skulle han bli mottagen i MLS? Som tidigare nämnt skulle han med stor sannolikhet bli ligans bäst betalde spelare om han går dit redan i sommar (se de högsta MLS-lönerna just nu i faktarutan nedan). Káká är bäst betald just nu och han sitter på en årslön som är lite högre än sju miljoner dollar, omkring 60 miljoner svenska kronor.

Men någon fantasilön från spelarkontraktet kan inte Ibrahimovic räkna med.

- MLS vill inte ge sig in i budkrig med klubbar i Förenade Arabemiraten, Qatar, Kina och Ryssland. Klubbar i MLS kan inte betala lika mycket som klubbar där, säger Nate Scott.

- Till exempel klubbar i Qatar kan ge mer i lön. Men det som de inte kan ge Zlatan är ett löfte om ägarskap i någon klubb, som man gjorde med David Beckham och Miami, eller ge honom samma möjligheter när det kommer till sponsorer och så vidare. Nike finns i USA till exempel. Och Zlatan kan bli erbjuden en väg in i tv-branschen.

Scott fortsätter:

- Steven Gerrard flög fram och tillbaka mellan England och USA mitt under säsongen för att vara tv-expert. Jag vet inte om några andra ligor skulle tillåta det. Det finns nog ingen annan liga som går med på sådant.

Dessutom kommer Zlatan kunna leva ett, jämförelsevis, ostört liv i USA.

- MLS kommer alltid att vara attraktivt eftersom att spelarna kan leva ett normalt liv här. Här kan Zlatan gå på gatan och ingen kommer bry sig om honom. Visst, i New York skulle nog några känna igen honom. Men det är attraktivt om du levt hela livet i ett strålkastarljus. Ingen brydde sig om Thierry Henry när han var här och han älskade det, berättar Nate Scott.

Svenske Colorado-backen Axel Sjöberg är inne på samma sak.

- Fotbollen är ju långt ifrån den största sporten i USA, så det finns de som inte känner igen honom här, säger Sjöberg. 

Möjligheterna för Zlatan att bygga vidare på sina projekt vid sidan av planen är också stora. I USA finns företag som skulle kunna intressera svensken. Där skulle han kunna utveckla det affärsimperium som han ser ut att vilja bygga upp.

Han har skrivit en bok, lanserat en parfym, skrivit avtal med Dressman, Vitamin Well och Volvo - och han driver sin egen app. Men det lär inte sluta där för en av Sveriges största idrottare genom alla tider.

I USA finns det egentligen inga begränsningar på det affärsmässiga planet.

- Jag kan till och med se någon från Hollywood erbjuda Zlatan en chans som skådespelare, avslutar Nate Scott.

Här är potentiella MLS-klubbar för Zlatan


Los Angeles Galaxy
Status: Föll  i playoff till slutspelet 2015
Kommentar: Ett av de stjärntätaste laget någonsin i MLS. Har redan tre designated players i Steven Gerrard, Robbie Keane och Giovani dos Santos. Mycket ska till för att man ska kunna klämma in Zlatan också. Men kanske försvinner Gerrard redan i sommar och öppnar då upp för svensken? Och klubbens stjärn-/glamourstatus passar Zlatan, samtidigt som staden faller anfallaren i smaken. Mycket hänger nog, som sagt, på Gerrards framtid.

 


 

Orlando City
Status: Gick inte till slutspel 2015
Kommentar: Det har som sagts ryktats om att Orlando City redan tagit kontakt med Zlatan Ibrahimovic och det finns flera saker som talar för en flytt just dit för svensken. För det första är livet i soliga Florida säkert något som skulle passa stjärnsvensken. Utöver det har Orlando redan brasseprofilen Káká och kan med tanke på det erbjuda Ibrahimovic en rejäl lön. Av lagen som spelar i ligan i dag ser Orlando ut att vara den mest troliga destinationen för anfallaren.

 


 

Toronto FC
Status: Föll i playoff till slutspelet 2015
Kommentar: Känns som ganska osannolikt att Zlatan skulle vilja flytta till Kanada, men Toronto är en storstad och klubben är på uppgång med stjärnor som Sebastian Giovinco, Michael Bradley och Jozy Altidore. Om Toronto menar allvar vore ju Ibrahimovic det största beviset på just det.

 


 

New York City
Status: Gick inte till slutspel 2015
Kommentar: Ny klubb, men satsar stenhårt och hade Frank Lampard, David Villa och Andrea Pirlo som designated players under 2015. Pengarna finns där, staden är precis vad Zlatan söker och att svensken redan har en lägenhet i New York ger ju klubbarna där en fördel i jakten på honom. Men finns det plats för Zlatan, eller kommer City fortsätta satsa på sin stjärntrio som redan finns där även framöver?

 


 

New York Red Bulls
Status: Föll i semifinalen 2015
Kommentar: Det finns mycket som passar in för Zlatan i New York Red Bulls, men ändå inte. Klubben har bara två designated players och att man kan locka storstjärnor vet vi sedan tidigare (Thierry Henry). Men just nu har Red Bulls en annan strategi än att värva in stora namn. Under 2015 var Shaun och Bradley Wright-Phillips lagets stora stjärnor.

 


 

Los Angeles FC
Status: Går in i MLS 2018
 Kommentar: Att Zlatan gillar Los Angeles, det har han själv berättat. Staden passar alltså honom och här skulle han säkert kunna bli lagets  store frontfigur när man börjar spela i MLS 2018. Den stora frågan är ju om svensken fortfarande spelar fotboll när Los Angeles får en plats i  ligan. Men i och med att klubben är ny skulle Zlatan säkert kunna bli erbjuden en ägarandel i den, vilket kanske lockar. Zlatan skulle kunna skriva på för LA FC nu och sedan vara utlånad till en annan/andra klubbar fram till att laget börjar spela.

 


 

Miami
Status: Går in i MLS tidigast 2017, troligtvis 2018 eller 2019
Kommentar: Egentligen kanske det mest "Zlatan-kompatibla" MLS-laget med tanke på att hans vän David Beckham ligger bakom klubben och de båda profilerna öppnat för en affär i framtiden. Men tiden och osäkerheten talar emot en flytt hit. När kan Miami spela i MLS och på vilken nivå är Zlatan då? Spelar han ens? Zlatan skulle dock kunna skriva på för Miami nu och sedan vara utlånad till en annan/andra klubbar fram till att laget börjar spela.

De hade bäst löner i MLS 2015

1. Kaká, mittfältare, Orlando - $7 167 500

2. Sebastian Giovinco, mittfältare, Toronto - $7 115 556

3. Michael Bradley, mittfältare, Toronto - $6 500 000

4. Steven Gerrard, mittfältare, LA Galaxy - $6 332 504

5. Frank Lampard, mittfältare, New York City, $6 000 000

6. David Villa, anfallare, New York City, $5 610 000

7. Jozy Altidore, anfallare, Toronto - $4 750 000

8. Clint Dempsey, anfallare, Seattle - $4 605 942

9. Robbie Keane, LA Galaxy - $4 500 000

10. Giovani Dos Santos, mittfältare - $4 100 008

Svenskarna:

20. Kennedy Igboananike, anfallare - $901 667

142. Erik Friberg, mittfältare, Seattle - $202 500

276. Mohammed Saeid, mittfältare, Columbus - $110 000

355. Axel Sjöberg, försvarare, Colorado - $75 000

Publicerad 2016-01-12 kl 08:30
USA

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER