POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
USA
2d

Spetsmark kan bli amerikansk mästare - men har inget landslagsfokus: "Sparsamt med kontakt med Peter"

Foto: Bildbyrån.

Julia Spetsmark kan i år bli amerikansk ligamästare.
30-åringen njuter av tillvaron - men tänker inte på landslaget.
- Vill de se mig i landslaget så kallar de mig, säger hon till Fotbollskanalen. 

Julia Spetsmark, 30, spelade klart förra säsongen med Djurgården och skrev i början av januari på för regerande amerikanska mästaren North Carolina Courage. Därmed gav sig 30-åringen ut på sin andra utlandssejour i karriären, något som började bra med mål direkt i debuten mot Orlando Pride i andra ligaomgången, då North Carolina vann med hela 5-0 i amerikanska högstaligan NWSL.

Men därefter har det inte varit lika självklart med speltid för 30-åringen.

North Carolina har gått som tåget i ligan och är i serieledning med fem matcher kvar av grundsäsongen innan det väntar slutspel. Spetsmark har i sin tur endast fått nio ligamatcher under säsongen, varav två från start.

- Jag tycker att jag har presterat bra fotboll när jag spelat och gjort skillnad i matcherna, men Paul (Riley, huvudtränare) är en otroligt skicklig tränare och har fingertoppskänsla i sina uppställningar och byten. Jag har fullt förtroende för honom. Sedan kan jag vara besviken ibland, säger Spetsmark och fortsätter:

- Men så spelar man mot startelvan under träningen och har spelare som McCall Zerboni, Jessica McDonald och Heather O´Reilly i sitt lag som alla är fantastiska spelare. Konkurrensen är stenhård och jag kan aldrig räkna med att vara med i truppen.

Spetsmark, som inte kommit till spel i de senaste två ligamatcherna, tror och hoppas dock att det kan bli fler matcher innan säsongen är slut.

- Vi är inne i ett ganska tajt schema just nu, så jag hoppas såklart att det kan bli mer speltid.

Samtidigt trivs 30-åringen bra i klubben, i ligan och i landet. Spetsmark menar att den amerikanska ligan är annorlunda gentemot ligorna i Europa.

- Jag trivs väldigt bra med spelarna, alla är otroligt ödmjuka och det är en fin kemi i laget. Det var många som nämnde det när jag skrev på, att Courage är en bra grupp att komma till och det stämde verkligen. Ligan bygger mycket på fysik och det är också något man håller högt - snabbhet och uthållighet. Jag tror att europeiska ligor generellt sett inte är så raka i spelet, utan mer bollinnehav.

Vilken nivå skulle du säga att ligan håller i jämförelse med damallsvenskan?
- Jag håller ligan väldigt högt. Den är som sagt väldigt fysisk och ingen match innebär på förhand enkla poäng. Hela USA:s damlandslag är utspritt i ligan och sedan är det alla internationella spelare på det. Jag tycker att man håller varandra mer "accountable" här, framför allt under träning, och match, men även som representant för klubben. Idrottare har en högre status här än i Sverige.

Du säger att idrottare har högre status i USA. Hur märker du av det i klubben och i vardagen?
- Courage är väldigt uppmärksammat både lokalt och runt om i landet. Det är alltid människor som tar sig tid att tacka oss för att vara förebilder eller inspirationer och för det vi gör för damfotbollen och ungas möjligheter. När man säger att man är en professionell idrottare, så får man mycket mer kredd här. Jag blir påmind om att det faktiskt är få förunnat och att njuta av det.

Spetsmark var bland annat en del av den svenska landslagstruppen till EM 2017, men har sedan dess inte fått särskilt mycket speltid i den blågula dressen. 30-åringen har under senaste tiden inte heller haft särskilt mycket kontakt med förbundskapten Peter Gerhardsson och grubblar inte över det.

- Jag har haft ganska sparsamt med kontakt med Peter. Senast vi pratade ordentligt var innan jag skrev på för Courage. Jag tänker inte så mycket på landslagsspel här borta. Vill de se mig i landslaget så kallar de mig. Jag tror att de har bra koll och jag kan bara fokusera på mitt. 

Spetsmark vill inte fokusera på vad som händer efter säsongen och om det blir en fortsättning i Courage. Först vill hon vara med och ta hem den amerikanska högstaligan.

- Jag tror absolut att vi har goda chanser att ta hem båda titlarna. Vi slog Portland med stora siffror och visade verkligen klass rakt igenom. Det var en fantastiskt bra match från vår sida. Vi har ett ganska unikt spelsystem och ett presspel som inget annat ligalag har.

Publicerad 2019-09-13 kl 19:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå