POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
USA
1v

TV: Förre HIF-och ÖSK-spelarens uppmaning under målfirandet: ”Ni måste få stopp på vapenvåldet!”

Foto: Scanpix

Alejandro Bedoya, tidigare i Helsingborgs IF och Örebro SK, blev natten mot måndag målskytt i MLS.
Då tog han tillfället i akt för att skicka ett budskap efter helgens skjutningar i USA.
- Kongressen, gör något nu! Ni måste få stopp på vapenvåldet! skrek han in i en mikrofonerna vid sidlinjen.

Alejandro Bedoya, med spel i både Helsingborgs IF och Örebro SK, är tillbaka i USA sedan ett par år och är numera lagkapten i Philadephia Union i MLS. På söndagen spelade laget mot DC United och amerikanen blev matchens första målskytt när han tryckte in ett skott via stolpen efter bara tre minuter.

Då passade 32-åringen att skicka ett budskap till landets kongress.

- Kongressen, gör något nu! Ni måste få stopp på vapenvåldet! skrek han in i en av mikrofonerna på sidlinjen.

Uttalandet är en reaktion på de bägge skjutningar som skedde i Texas och Ohio i USA i helgen, där 29 personer dödades och många fler skadades. Bedoya, som enligt The Guardian föddes nära Marjory Stoneman Douglas High School där en skolskjutning ägde rum förra året, gick även ut på Twitter innan matchen och uppmanade till handling.

Efter matchen fick spelaren frågor om uttalandet och han menade att han inte kommer att sitta tyst och låta saker hända utan att han uttrycker sin åsikt. Han pratade med några av hans barndomsvänner om händelsen och de menade att han hade en plattform större än dem att säga något som kan få genomslag.

- Innan jag är en idrottare, innan jag är en fotbollsspelare så är jag en människa. Jag har barn. Jag kan inte vara den enda här som känner så här om dagens samhälle. Jag lämnar mina barn på skolan och kollar runt paranoid och försöker tänka på hur man kan fly. Samma när jag är i ett köpcenter, när jag är på bio, på en konsert, på en festival eller i en stor folkmassa. Något måste förändras, säger Bedoya.

Efter matchen fick Bedoyas tränare Jim Curtin frågor om spelarens uttalanden och Curtin visade helhjärtat stöd för sin lagkapten.

- Jag är på Alejandros sida angående vapenlagar. 250 skjutningar (i USA) det här året är upprörande. Saker måste ändras i det här landet, utan tvekan, och jag kommer att stödja alla som uttrycker sin åsikt och som är intelligenta och informerade om ämnet. Det är vad Alejandro är, han är passionerade och han bryr sig och det är något i vårt land som behöver förändras. Många kommer att säga till mig och Alejandro att vara tysta och hålla oss till idrott, men det är galet, det är galet i vårt land och det behöver ändras, säger Curtin.

Bedoya fick också uppbackning av MLSPA, spelarfacket i den amerikanska ligan. På måndagsmorgonen släppte de ett uttalande där de stödjer mittfältarens rätt att uttrycka sin åsikt.

”För att parafrasera hans kommentarer efter matchen, våra medlemmar är människor innan de är fotbollsspelare. ’Ale’ utryckte på ett gripande sätt vad många amerikaner känner just nu, vilket är en enorm frustration över våra valde ledares misslyckande att agera för att skydda sina medborgare." säger fackets vd Bob Foose på fackets Twitter-konto.

Publicerad 2019-08-05 kl 07:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå