Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: TT/San Diego Loyal.

Utsattes för homofobi - då lämnade laget planen och gav upp chanserna på slutspel

San Diego Loyals lämnade planen och gav upp sina chanser på slutspel.
Det efter att en av lagets spelare utsatts för homofobiska glåpord.
- Vi är medvetna om att vi i och med detta ger upp våra chanser på slutspel, men det spelar ingen roll, säger San Diego Loyal-tränaren Landon Donovan.

San Diego Loyal, tränat av den amerikanske fotbollslegenden Landon Donovan, lämnade lagets match mot Phoenix Rising i den amerikanska andradivisionen då en av lagets spelare mottagit homofobiska glåpord från en Phoenix-spelare.

Detta kommer bara en vecka efter att laget sagt ifrån sig den poäng som man tog i en 1-1-match mot Los Angeles Galaxys andra lag, Los Angeles Galaxy II, på grund av rasistiska kommentarer från en Galaxy-spelare till Loyal-spelaren Elijah Martin.

På grund av det som hände mot Galaxy II, tvekade San Diego Loyal att dyka upp till gårdagens match. Men efter samtal med Phoenix-ledningen kom man överens om att spela matchen, där man gemensamt skulle ta ställning mot rasism - men istället blev det annat fokus.

ANNONS

I samband med att Loyal-spelaren Collin Martin, den enda öppet homosexuella fotbollsspelaren i USA, fått rött kort i den 45:e minuten berättade han för domaren att han hade fått homofobiska glåpord riktade mot sig av en Phoenix-spelare - vilket fick Loyal-tränaren Landon Donovan att se rött.

Donovan gick fram för att samtala med domaren och Phoenix-tränaren. Domaren sa att han hört ordet men inte kunde döma då han inte visste vad det betydde. Av Phoenix-tränaren, fick Donovan höra att ”det är en del av spelet”. San Diego fattade därför beslutet att om inte domaren skulle se till att spelaren lämnade planen efter halvtid, eller om inte Phoenix-tränaren bytte ut spelaren, så skulle man lämna matchen.

Ingetdera hände, och därför övergav San Diego matchen som de ledde med 3-1 i halvtid - och gav således upp chanserna de hade för att nå slutspel. På sitt officiella Twitter-konto förklarade laget: ”Under den första halvleken använde en Phoenix-spelare ett homofobiskt glåpord mot Collin Martin. Som svar har vi bestämt oss att gå av planen”.

ANNONS

Loyal-tränaren Donovan gjorde sedan en halvtimme senare en intervju med Twitter-kontot, där han förklarade varför man tagit beslutet att överge matchen och varför han reagerade som han hade gjort.

-Vi har gått igenom mycket den senaste veckan. Både klubben, spelarna och ledarna. Många kanske inte förstår det, men vi har levt det och vet.Vi hade en incident förra veckan i Galaxy-matchen och därefter lovade vi oss själva att vi inte kommer att stå för rasism, homofobi och saker som inte hör hemma i fotbollen. Runtom på vår arena har vi till och med mottot: ”I will act, I will speak”. Om något händer kommer vi att agera och vi kommer att prata om det. Det är något vi önskar att vi hade gjort förra veckan mot Galaxy när Elijah föll offer för rasism, säger Donovan och fortsätter:

- Det var ett tufft beslut att ta, eftersom vi ledde matchen med 3-1 i halvtid och spelade ut ett av de bästa lagen i ligan, men om vi ska göra rätt för oss själva så måste vi tala och agera. Stå för det vi förespråkar. Därför var våra spelare väldigt tydliga med att vi inte kommer att stå för detta. Vi är helt medvetna om att vi i och med detta ger upp våra chanser på slutspel, men det spelar ingen roll. Det finns saker som är viktigare i livet.

ANNONS
Publicerad 2020-10-01 kl 16:43
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto