Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT

VM-hjältens beslut: Donerar sin hjärna till forskning

Brandi Chastain drabbades av flera huvudskador under fotbollskarriären. Nu lovar den förra världsmästaren att donera sin hjärna till forskningsändamål efter sin bortgång.
- Lika bra att den gör nytta, säger hon.

När USA kröntes till VM-guldmedaljörer 1999 var det Brandi Chastain som ordnade titeln med en avgörande straffspark. Ett av många fina ögonblick under hennes framgångsrika tid som elitspelare. Men det fanns motgångar också. Brandi Chastain drabbades av en handfull huvudskador och även om hon aldrig diagnosticerades med någon hjärnskakning beror det, enligt henne själv, förmodligen på att kunskapsnivån inom idrotten var så pass låg.

- På den tiden skakade man bara av sig sådana saker, man visste inte hur allvarligt det kunde vara, säger Chastain till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Nu är läget ett annat och flera universitet bedriver forskning för att ta reda på mer om hjärnskakningar och deras inverkan på idrottares liv under och efter karriären. Därför har Chastain bestämt sig för att, efter sin död, donera sin egen hjärna till ett projekt i Boston som är verksamt inom fältet.

- Jag kommer ju inte att behöva den mer då, och i så fall kan jag lika väl se till att den gör nytta, säger hon till AP.

Chastain pekar på att fotboll för unga tjejer visat sig vara en mycket vanlig källa till hjärnskakningar. Enligt en studie utförd bland highschool-ungdomar från 2012 löper endast amerikanska fotbollsspelare större risk att drabbas, sett till alla sporter.

- Jag har hållit på med sport i hela mitt liv och det är först nyligen som detta problem uppmärksammats. Inom fotbollen var fenomenet väldigt okänt länge och man trodde att det bara var aktuellt inom den amerikanska fotbollen. Men idag vet vi att den bilden inte stämmer.

Forskningsledaren Ann Mckee är tacksam för Chastains donation. Särskilt eftersom det i dagsläget finns så få hjärnor, sju av totalt 304 stycken, från kvinnor att tillgå i den forskningsbank hon och hennes kollegor byggt upp. Ingen av dessa har visat spår från hjärnskakningar.

ANNONS

- Vi vet så lite om hur kön hänger ihop med den här sortens problematik och hur effekterna skiljer sig åt för män och kvinnor efter ett trauma mot huvudet. Hennes beslut är ett viktigt steg på vägen för att lära oss mer om det här viktiga området, säger Mckee.

Publicerad 2016-03-03 kl 18:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto