TV: Här åker Portugal och Ghana ut - mängder av missar från Ronaldo

VM 2014

Portugal hade möjlighet att nå åttondelsfinalen - så blev det inte. Efter många missade chanser från Cristiano Ronaldo skrevs resultatet till 2-1 mot och båda landslagen får åka hem.

Både Portugal och Ghana behövde tre poäng i torsdagens gruppspelsavslutning, och det var ingen mindre än världens bäste fotbollsspelare som inledde segerjakten ivrigast.

Först prickade en aktiv Cristiano Ronaldo ribban med något som liknade ett mellanting av ett inlägg och ett skott. Sedan fick han en frispark i favoritläge, men Fatawu Dauda räddade. Nästa chans — den allra hetaste — kom när Dauda reflexräddade Ronaldos nick från nära håll.

Dråpligt självmål

Det krävdes i stället ett dråpligt självmål av Ghanas John Boye för att portugiserna skulle spräcka nollan efter en halvtimme. Miguel Veloso slog inlägget, Boyes rensning blev misslyckad och hittade målet via både ribban och stolpen.

Portugal behövde fler mål, och dessutom hjälp av att Tyskland och USA samtidigt inte spelade oavgjort.

I början av andra halvlek kom så en efterlängtad rapport från Recife om att Thomas Müller hade gjort 1—0 för Tyskland. Men det dröjde inte länge innan portugiserna bjöds på en kalldusch. Asamoah Gyan nickade in 1—1 i 57:e minuten och plötsligt var Ghana i det läget bara ett mål från att avancera till åttondelsfinal.

Majeed missade

Några minuter senare fick förre Häcken-anfallaren Waris Majeed jätteläget att skicka upp ghananerna på andraplatsen i grupp G. Men nicken, i ostört läge, var missriktad och gick utanför.

1—1 var ett resultat som inte gynnade vare sig Portugal eller Ghana, och det var därför fullt ös åt båda håll som följde på Mané Garrincha-stadion i Brasília.

Efter ett taffligt målvaktsingripande kunde Ronaldos vänsterfot pricksäkert sätta 2—1 intill stolpen i 80:e minuten. Det innebär att Ronaldo nu har gjort mål i sex raka stora mästerskap.

Real Madrid-anfallaren brände sedan ett par jättelägen att göra 3—1. Men det blev inga fler mål, och Portugal slutade därmed grupptrea på fyra poäng — men med tre måls sämre målskillnad än USA.

PORTUGAL: Beto, Bruno Alves, Pepe, Miguel Veloso, William Carvalho, Ronaldo (c), Moutinho, Eder, Nani, Amorim, Pereira.

GHANA: Dauda, Gyan (c), Atsu, Agyemang Badu, A. Ayew, Rabiu, Waris, Mensah, Asamoah, Boye, Afful .

Publicerad 2014-06-26 kl 19:51