POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

20 år sedan Escobar mördades

Foto: AP

Fredagens kvartsfinal i fotbolls-VM ska ge ljusa minnen. För 20 år sedan blev VM ett djupt sår i den colombianska själen.

I Colombia är glädjen stor över att man nått fredagens kvartsfinal mot Brasilien. Kanske hjälper framgångarna att lindra såret och smärtan efter mordet på populäre landslagsbacken Andrés Escobar som sköts till döds för exakt 20 år sedan, den 2 juli 1994.

Tio dagar tidigare hade Escobar, 27, gjort självmål mot USA och efter förluster mot Rumänien och USA samt seger mot Schweiz fick Colombia lämna VM. På en parkering utanför ett diskotek i Medellin sköts Escobar till döds av en person som enligt vittnen skrek "mål" för varje skott han sköt. En man dömdes för mordet men det blev aldrig klarlagt exakt varför Escobar mördades. Var det drogkungar som var arga för spelförluster eller skedde det "bara" i besvikelse över Colombias VM-uttåg?

Över 80 000 människor följde Escobars begravning och en staty restes över honom i Medellin. Nu, inför landets första kvartsfinal i ett VM, har en Twitter-kampanj startats till Escobars ära. Efter segern mot Uruguay i åttondelen skrev en person:

"Vi hoppas att du njöt av matchen där uppe #AndresEscobar! Drömmen och ditt lag lever fortfarande".

Publicerad 2014-07-02 kl 11:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå