POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Äldste levande världsmästaren sänkte Brasilien: "Jag minns tystnaden"

Foto: Scanpix

Alcides Ghiggia sätter avgörandet 1950, och samme man 2014.

Det var 64 år sedan Uruguays Alcides Ghiggia sänkte Brasilien på Maracana.

Numera är han världens äldste levande världsmästare och om han har någon minnesbild från den dagen kvar är det tomheten.

– Jag minns tystnaden, säger 87-åringen till The Telegraph.

Det tjatas fortfarande om "O Maracanazo". Detta brasilianska trauma som inträffade när favoriten, med VM på hemmaplan, såg sin första VM-buckla glida ur fingrarna när lilla Uruguay vände och vann finalen 1950.

Alcides Ghiggia spelade fram till kvitteringen och satte vinnaren själv. Det hjälteförklarade uruguayanska landslagets belöning? Säkert arbete livet ut, en jättebelöning på den tiden. I 21 år jobbade han som inspektör på ett kasino och sin nuvarande fru, då blott 23 år gammal, träffade han under tiden som körskolelärare. Då var han 70 år gammal, numera är han 87 - och världens äldste levande världsmästare.

– Jag föddes i fel tidsålder, klagar han ändå för The Telegraph, efter att ha bett om pengar för att ställa upp på intervjun.

I dag hade den förre Roma-spelaren varit multimiljonär. Istället körs han runt av frun Beatriz i en gammal Renault Clio, lever på sin statliga pension och känner sig lurad av fotbollsförbundet. 

Han säger att man inte kan leva i det förflutna, utan "måste blicka framåt".  Men till slut faller intervjun ändå tillbaka i finalen för 64 år sedan.

– Jag minns tystnaden och mådde sedan dåligt för hemmapublikens skull, men det första jag tänkte på när målet gick in var min familj och mina vänner. Vad det betydde för dem.

– Jag tänker fortfarande på det men nu känner jag inte lika mycket. Det är bakom mig. Många har kallat mig för en hjälte men jag var ingen hjälte, precis som det inte går att skylla förlusten på Barbosa (Moacir, Brasiliens målvakt). Det var bara elva fotbollsspelare mot elva andra och jag hade tur nog att göra mål, det är allt.

När VM nu spelas i Brasilien igen har han blivit en återupptäckt rikskändis och det var bara nyligen som Pelé - som till slut gav Brasilien sitt VM-guld i Sverige åtta år senare - berättade att det var faderns tårar efter brassarnas förlust den där festdagen 1950 som tände glöden. För the Telegraph berättar Ghiggia att, trots att han är välkommen i landet, fortfarande river upp sår i Brasilien. En gång gick han genom passkontrollen i Rio de Janeiro när kvinnan bakom skrivbordet kollade ner på passbilden, tillbaka på ansiktet, ner på bilden om och om igen.

– Hon frågade: "Är du den Ghiggia?" Jag svarade: "Ja, men det var länge sedan". Då satte hon handet mot hjärtat och sa: "Nej nej. För oss gör det fortfarande ont här!".

Alcides Ghiggia har blivit berömd för den replik han gav i brasiliansk TV efter skrällen. Den har, förståeligt, blivit något av hans signatur.

– Det finns bara tre män som har tystast Maracana-stadion: påven, Frank Sinatra och jag.

Publicerad 2014-06-15 kl 13:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå