POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Bosnien enas kring VM och katastrofer

Foto: SCANPIX

Vad har översvämningar på Balkan och fotbolls-VM i Brasilien gemensamt?
I Bosnien överbryggar de för tillfället etniska motsättningar. I VM kämpar spelare från de tre stora etniska grupperna i ett gemensamt lag.

De katastrofala översvämningarna enade bosniaker, serber och kroater i kampen mot vattenmassorna. I det bosniska fotbollslaget i VM försöker ett enat lag besegra motståndaren på andra planhalvan.

Frågan är hur länge enigheten varar. Tills VM-äventyret är över, säger somliga. Tills medier och politiker tröttnar på naturkatastrofen, säger andra.

Ingenstans är politiker av alla schatteringar så föraktade som i dagens Bosnien. En kaffedrickande pensionär i det pittoreska basarkvarteret Bascarsija i Sarajevo konstaterar buttert:

- De är omoraliska, tjuvar och korrupta och försöker ständigt hetsa muslimer, ortodoxa och katoliker mot varandra.

Hånfulla kommentarer

Den brittiske hjälparbetaren Jimi Bostranac, sedan 20 år bosatt i Sarajevo, berättar:

- Högt uppsatta politiker använde landets helikoptrar för att göra PR-flygningar över de värst drabbade översvämningsområdena i stället för att rädda nödställda människor.

När välkända politiker mödosamt trängde sig in i det fullsmockade vip-tältet i Sarajevo för att titta på Bosniens öppningsmatch i VM mot Argentina härom dagen möttes de av hånfulla kommentarer.

- De ska bara visa upp sig framför TV:s kameror. I själva verket är de sura för att Bosnien representeras av ett multietniskt lag, säger Aida, en av många unga fotbollsfans i tältet, och reser sig upp när nationalsången intoneras.

- Ha, de har inte ens kunnat enas om en ny, gemensam text till vår nationalsång, säger hon och sjunger texten som gällde före inbördeskriget.

Hjälpinsatser över gränser

Skyfallen i maj över Balkan vållade enorma skador på människor, natur och infrastruktur men svetsade samman folk över alla gränser — till många nationalistiska politikers frustration.

Nödställda barn från serbdominerade, och traditionellt kristna, Republika Srpska evakuerades till exempel till muslimskt dominerade områden. Frivilligorganisationer var snabbt på plats, oavsett etnisk bakgrund, och uträttade storverk medan politiker trätte om hur insamlade medel skulle fördelas.

Jimi Bostranac satte tillsammans med journalisten Lejla Mehic-Karovic omedelbart fart på nätverket Pozitivna Igra. Hon samlade tillsammans med vänner på kort tid in massor med förnödenheter i sina kvarter och han for runt i översvämningsområdet för att se var hjälpbehovet var mest akut.

Hatklotter

- Vi koncentrerade oss på avlägsna småstäder och byar som drabbats mycket hårt och vi upplevde en enorm solidaritet över alla gränser, säger han.

Att nationalistiska politiker ogillar samarbetet mellan etniska grupper finns det enligt dem flera bevis för.

- Nu skickas deras huliganer ut och sprejar fientlig graffiti på skadade hus, konstaterar Jimi Bostranac.

 

Publicerad 2014-06-19 kl 16:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå