Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Brasiliens superfiasko får politiska konsekvenser

Foto: SCANPIX

Fotbollsfesten som imploderade kan få ödesdigra konsekvenser för den politiska makten och president Dilma Rousseff som ställer upp till omval i höst.

Under katastrofmatchen mot Tyskland var det inte bara de brasilianska spelarna som buades ut - det skanderades också slagord mot president Dilma Rousseff. Nederlaget kan påverka hennes chanser i presidentvalet i oktober, säger Lennart Kjörling, journalist och författare till flera böcker om Brasilien.

- Jag tror att det kan påverka, men i vilken utsträckning är jag tveksam om. Redan under matchen i går var det folk som skrek könsord mot Dilma. Det finns ingen logik i det egentligen.

Sport och politik hänger ihop

Men befolkningens upplevelser av sportevenemang hänger ihop med stödet för politiker, säger Tommy D Andersson, professor i företagsekonomi vid Göteborgs universitet.

- Politiker använder allmänna medel, lokalbefolkningens skattepengar, för att skapa upplevelser för allmänheten. Om folk inte tycker att upplevelserna är värda vad de kostar, då ligger politikerna illa till, säger han.

Upplevelsevärdet är minst lika viktigt som de reda pengar som generas för hotell och restauranger i samband med VM-turismen, säger Andersson.

Brasilien har lagt stora summor på att bygga arenor inför VM — byggen som kantats av korruptionsskandaler och folkliga protester. I en Gallupundersökning i maj trodde 55 procent av brasilianare att VM skulle skada ekonomin, jämfört med 31 procent som trodde att det skulle stärka den. Nu läggs en stukad nationell självbild till minuskontot.

Personfixerad politik

Lennart Kjörling förklarar nattens reaktioner med att det politiska systemet i Brasilien är personfixerat och att politikerföraktet är utbrett.

- Folk har en personlig relation till politiker, det märks i hur man reagerar på det som händer just nu. Man är inte i första hand vänster eller höger, utan man håller mer på en viss politiker.

Den sittande presidenten leder knappt i mätningarna. Hon förknippas fortfarande med den populäre förre presidenten Lula da Silva, men saknar hans karisma, säger Kjörling.

Rousseff har fler bekymmer inför valet: Efter flera års hög tillväxt har den brasilianska ekonomin stagnerat och inflationen är hög.

Publicerad 2014-07-09 kl 17:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons