POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Bussen som förändrade allt för det franska landslaget

Foto: SCANPIX

Sydafrika 2010. Raymond Domenech ifrågasattes starkt för sitt beslut att skicka hem Nicolas Anelka.

Frankrikes fiasko i VM 2010, då spelarna strejkade, ligger fortfarande kvar som diskussionsämne kring det franska landslaget. Vad var det som hände, och påverkar det fortfarande landslaget?

Bussen i sydafrikanska Knysna är det mest skamfyllda du kan prata om när det gäller fransk landslagsfotboll. VM 2010 förstördes av en förbundskapten och 23 spelare, men vad var det egentligen som hände?

Vi kommer förmodligen aldrig få reda på alla detaljer och nyanser, men det har skrivits böcker om händelsen och den är fortfarande kraftigt omdebatterad. Alla har en åsikt om händelsen, och följande historia bygger på material från L'Express, Football 365, L'Équipe, AgoraVox, och boken "Knysna, at the heart of Les Bleus' disaster in South Africa" av Francois Manardo, dåvarande presschef för landslaget. 

VM 2010 var bara för fyra år sedan, men trots det har 18 av 23 landslagsspelare byts ut i den franska VM-truppen. Kvar sedan 2010 är endast Hugo Lloris, Patrice Evra, Bacary Sagna, Stéphane Ruffier, och Mathieu Valbuena. Frankrike har varit villiga att dra ned på spelarkvaliteten och slänga ut spelare för att se till att en liknande historia inte ska vara möjlig.

Situationen i det franska landslaget var kontroversiell och fragil redan innan VM 2010. Ingen av spelarna hade förtroende för förbundskaptenen Raymond Domenech, kvalet hade varit svagt, de var i VM på grund av en hands från Thierry Henry mot Irland, och i VM-genrepet förlorade de mot Kina med 1-0.

Även VM hade börjat svagt, och när Nicolas Anelka skulle bytas ut i halvtid mot Mexiko så blev Domenech förolämpad av Anelka. Det har funnits olika versioner om exakt vilka ord som blev sagda, men dagen efter blev Anelka utskickad från VM. Det fick Evra att säga följande:
- Problemet i Frankrike är inte Anelka, utan det är förrädaren som är bland oss. Hur kan detta läcka ut i pressen? Det är bara vi, spelarna och ledarna, som visste om det. Den här förrädaren måste elimineras ur gruppen.

Förutom jakten på ”mullvaden” så står spelarna på Anelkas sida, och dagen efter Anelka har skickats hem så vägrar spelarna att kliva ur bussen när det är dags för träning. Evra hamnar i bråk med fystränaren Robert Duverne, och spelarna gav en lapp till ledarna med en förklaring till deras beteende.

Flera personer fick lämna sina uppdrag efter strejken, bland annat vice ordförande i fotbollsförbundet, förbundskaptenen Domenech, och fystränaren Duverne. Även flera spelare blev avstängda och Frankrike blev utslagna ur gruppspelet. Den vanligaste versionen i Frankrike är att Domenech hade gjort så många fel att han var den med det yttersta ansvaret till händelsen, men även spelare som Anelka, Franck Ribéry, Evra, och Jérémy Toulalan har fått kritik. 

Inför VM 2014 har diskussionerna återigen dykt upp, framför allt med tanke på att dåvarande förbundskaptenen Laurent Blanc misslyckades att kontrollera sina spelare under EM 2012 då bland annat Samir Nasri förolämpade en journalist. Didier Deschamps vägrar att svara på frågorna om händelsen, ”Jag var inte där”, men spelarna öppnar upp sig allt mer. Valbuena sa följande i en intervju med France Football.
- Det är självklart ingrott i våra huvuden, det var ett allvarligt misstag. Det är inte något som försvinner över en natt, det är något som kommer att berättas för oss för resten av våra liv.

- Ämnet kommer ibland upp hos spelarna. Det är helt normal. 

Publicerad 2014-06-12 kl 06:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå