POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Dzeko: "Många har tagit lån för att följa med"

Foto: Adidas

Edin Dzeko i en sponsorbild.

Bosnien har tagit sig till VM för första gången någonsin.

Edin Dzeko vet vad det betyder för det unga landet.

– Många där hemma tagit lån för att kunna följa med oss till Brasilien och stödja oss på plats. Det är ett stort ögonblick i vår historia som nation, säger 28-åringen.

1993, för 21 år sedan, spelade Bosnien-Hercegovina sin första landskamp. Två år senare gjorde de Fifa-debut. Då hade det gått knappa tre år sedan landet förklarade sin självständighet från Jugoslavien.

Nu har de tagit sig hela vägen till VM. Bosniens bäste målskytt genom tiderna, och starkast lysande stjärna, är Edin Dzeko. Han stod själv på Sarajevos gator och firade kvalsuccén.

– Jag var faktiskt tvungen att göra det. Jag är ju själv ett fan och jag kommer ihåg sedan jag var liten vad det innebär stödja ditt land och ditt lag, säger Dzeko och fortsätter:

– Vi hade 5000 fans med oss på plats och när vi kom hem svämmade gatorna över och det var fullt med fyverkerier, det var en otrolig upplevelse. Glädjen som utspelade sig visade vad hårt arbete och dedikering kan ge och det vore väldigt välbehövligt för oss som nation att få något att sluta oss samman ikring. Vi har fått utstå mycket och fotbollen skulle kunna föra oss samman.

Bosnien har hamnat i en okej grupp, med Argentina som solklara favoriter och svåra Nigeria, samt Iran.

– Argentina är ju favorit till att vinna gruppen, men vi tänker definitivt utmana dem. Vi fruktar inget lag i turneringen oavsett om de har Leo Messi eller inte. Självklart repekterar vi alla motståndare men det får inte gå till överdrift, då ger du bort för mycket. Främst så kommer vi dock att koncentrera oss på att vinna över Nigeria och Iran, de båda matcherna kan vi definitivt vinna, vi måste bara se till att spela och kämpa som ett lag.

Att avancera från gruppspelet är en fiun bedrift för VM-debutanterna, att ta medalj närmast en önskedröm. Att Edin Dzeko ska vinna skytteligan är däremot inte otänkbart.

– Det är varje anfallares dröm att vinna något sådant och man vet ju aldrig. Ett hattrick här och ett hattrick där och helt plötsligt kan du vara en utmanare. Men skämt åsido så är det inget jag fokuserar på. Jag vill självklart göra mål, men för att hjälpa laget och laget kommer alltid att vara viktigare än personliga utmärkelser eller att få göra flest mål. VM handlar om Bosnien, inte Edin Dzeko.

Publicerad 2014-06-15 kl 05:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå