Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: AP

Favelan väntar fortfarande på VM-effekten

I en av São Paulos största "favelor" fanns hopp om att fotbolls-VM skulle lyfta stadsdelen.
Nu har mästerskapet pågått i nästan tre veckor — och invånarna i Paraisópolis väntar fortfarande.

- Åka in?
Taxichauffören kan inte dölja sin skepsis när Stella Loui ber honom att köra till Paraisópolis. Hennes egen bil står några meter därifrån, men hon vill inte parkera för nära kåkstaden. Har redan blivit av med en bil på det sättet.

Taxiresan går uppför en lång backe, sedan brant nedför. Chauffören plockar ner sin GPS från vindrutan när han svänger runt det sista hörnet in i Paraisópolis.

Bilar, motorcyklar, gatuförsäljning, hundar och människor om vartannat. Med ens är det liv överallt. Och trångt.

ANNONS

- Se upp för bilarna när du går här. Folk kör lite hur som helst, säger Stella Loui, som är TT:s guide i den nästan 800 000 kvadratmeter stora kåkstaden.

Paraisópolis är inte den farligaste av São Paulos "favelor", det brasilianska ordet för kåkstäder, men där finns områden som en besökare definitivt bör undvika.

- Det är inte så mycket brottslighet i favelorna i São Paulo. Men de kriminella bor där. De förvarar sina droger där, sina vapen. Brotten begår de mestadels utanför, säger Stella Loui.

Skräp överallt
Hög musik skrålar från fönster och bilar. I nästan varje dörröppning står eller sitter det någon. Överallt ligger högar av skräp.

- Här märks inga av resurserna för VM. Alla är besvikna. Ni är bara mitt tredje besök på två veckor, säger Edinaldo Merbela.
Han är 50 år gammal, kan varken läsa eller skriva, men säger sig kunna laga det mesta.
- Bilar, motorcyklar, cyklar. Allt.

Sina tjänster som mekaniker erbjuder han från ett litet bås i ett gathörn. Men besöken han talar om tar han emot på en liten gårdsplan bakom båset.

ANNONS

Insekter, sköldpaddor, alligatorer, fjärilar och jaguarer. Såväl minimala som i naturlig storlek. Omfattningen på Edinaldo Merbelas samling är imponerande, och han har skapat alltihop av skräp och skrot.

De två rummen i hans ständigt översvämningsdrabbade skjul är fyllda från golv till tak med konstverk. Edinaldo Merbela konstaterar lakoniskt att han inte har plats för fler.

Alltid uppför
100 000 människor bor i Paraisópolis, och de blir fler för varje år. Många måste åka långt därifrån varje dag för att försörja sig — och oavsett åt vilket håll de ska är uppförsbacken lika brant, för Paraisópolis ligger i en djup sänka, där de fyrkantiga små tegelhusen klättrar på varandra likt osymmetriskt placerade legobitar.

Runt sänkan ligger några av São Paulos lyxigaste höghuskvarter. I flera av husen har varje lägenhet en privat pool på balkongen, med utsikt över kåkstaden nedanför.

Edinaldo Merbela äger sitt skjul, men inte marken det står på. För i Paraisópolis betalar invånarna visserligen bara el och vatten, men staten äger marken och kan i teorin kasta ut vem som helst när som helst.

ANNONS

Han har försökt övertyga staten om att ge honom tillgång till mer mark, för Edinaldo Merbela har en dröm. Han vill lära ungdomar i Paraisópolis att bli kreativa, att ta till vara mycket av avfallet som skräpar ner deras redan tilltygade gator.

- Jag vill få barnen att komma bort från alla droger och all alkohol, säger Edinaldo Merbela.
- Jag återvinner allt. Och ju fler som hade gjort det desto bättre.

Ingen hyllning
Något gehör har han inte fått, och några nya konstverk kan han inte skapa på grund av platsbristen.

- Jag vill göra en flodhäst i naturlig storlek. En elefant, en dinosaurie.

Utanför skjulet står en gammal moped som han inför VM 2002 gjorde om till en skulptur med brasilianskt tema för att stötta sitt landslag. Men i år får "A Seleção" ingen hyllning.

- Nej. Tidigare VM var roligare för mig.

Publicerad 2014-07-02 kl 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto