POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Fifa: "Ni får svar om Suarez senast på torsdagen"

Foto: AP

Nästa

Avbryt
Försök igen

Inom ett dygn faller domen över Luis Suarez. Fifa lovar att blixtutreda det påstådda bettet, så att fotbollsvärlden får svar på om uruguayanen stängs av.
- Det är vår plikt att skipa rättvisa, säger disciplinkommitténs Martin Hong.

Debatten om situationen där Liverpoolanfallaren tycktes bita Giorgio Chiellini har totaldominerat VM-snacket i hela världen under onsdagen. Medan många av Suarez landsmän och medspelare försvarar honom kräver andra en lång avstängning, och hävdar att det rörde sig om en medveten attack mot den italienske mittbacken.

Fifas disciplinkommitté är instansen som ska utreda ärendet, genom att först se om det ens går att utfärda ett prövningstillstånd. Endast om domaren i tisdagens landskamp missade själva händelsen ute på planen kan Fifa göra en överprövning och eventuellt straffa Suarez. Om domaren redan gjort en bedömning är det den som ska gälla.

- Vi måste reda ut det här senast i natt eller imorgon. Det är vår plikt att skipa rättvisa, säger Martin Hong som sitter med i disciplinkommittén till nyhetsbyrån AP.

När fotbollskanalen.se talade med dess ende svenske representant, SvFF-juristen Krister Malmsten, ville han inte föregå processen genom att uttala sig.

- Det är riktigt att jag är ledamot i FIFA disciplinary committee. Jag avböjer andra kommentarer än att om ärendet hamnar på kommitténs bord, kommer det att hanteras opartiskt, sakligt och utan de känslomässiga inslag som nu synes prägla debatten, sade Malmsten på tisdagen.

Enligt presidenten för Uruguays fotbollförbund, Wilmar Valdez, råder ingen tvekan om att landslaget står bakom Suarez. Forwarden uppges dessutom ta all uppståndelse med ro.

- Luis mår bra, han har gått igenom 1001 sådana här bataljer tidigare. Vi känner Luis allihop, och vi kommer att försvara honom.

Valdez hävdar att det i själva verket var Suarez som blev utsatt för flera fula påhopp från italienskt håll, och att flera personer i motståndarnas stab uppträdde hotfullt mot honom efteråt.

- Fifa borde egentligen utreda Italien. Så fort Suarez ramlade på planen var flera avbytare framme vid honom och förolämpade honom. Det fanns till och med vissa som ville slå honom, säger Valdez.

Lagkompisen Diego Lugano vill avdramatisera det inträffade, genom att sätta bettet i relation till andra våldsyttringar i tidigare matcher.

- Jag har sett så många värre saker, men den brittiska tabloidpressen har en vendetta mot Suarez och det vet alla. Det är uppenbart att sådana här stories säljer bra i England, annars skulle journalister från Storbritannien inte vara här vid VM, säger Lugano.

Samtidigt har flera av Luis Suarez sponsorer bekräftat att de tänker "se över" sina samarbeten med honom om det blir en fällande dom gentemot honom. I händelse av att Suarez blir fälld har han möjlighet att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas, som i så fall fattar ett slutgiltigt beslut före Uruguays åttondelsfinal mot Colombia på lördagen.

Det går inte att överklaga om straffet blir kortare än två månaders avstängning, eller mindre än tre matcher.

Publicerad 2014-06-26 kl 02:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå