Fjärde raka VM-semin för Tyskland

VM 2014

Frankrike lyckades inte skaka Tyskland i en kvartsfinal som inte bjöd på dramatiken från ländernas tidigare VM-drabbningar.
En feberfri Mats Hummels nickade tidigt in matchens enda mål och såg till att Tyskland möter Brasilien i semifinal.

De franska spelarna sjönk ihop på Maracanãs gräsmatta, men såg inte knäckta ut.
Tyskarna sträckte armarna i luften, men var sansade.

Spelarnas beteendet efter slutsignalen speglade matchen i Rio de Janeiro, som i jämförelse med sina VM-historiska föregångare blev ett antiklimax.

- Jag tycker att båda lagen gjorde en stark defensiv insats, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw.

Kvartsfinalen på Maracanã lär inte ha läkt eventuella franska sår från traumat i Sevilla 1982, då målvakten Toni Schumacher däckade fransmannen Patrick Battiston och sedan hjälpte sitt Tyskland att slå ut Frankrike på straffar. Men några nya sår lär den händelsefattiga matchen i Rio inte heller ha orsakat.

Andra halvlek blev en ren transportsträcka i en snäll match som avgjordes redan i inledningen.

- Tyskland är vant vid den här typen av stora matcher, ett mer erfaret lag. De gjorde mål tidigt, säger Frankrikes tränare Didier Deschamps.

Fransmän och tyskar var ju överens på förhand: Det lag som fick grepp om mittfältet skulle vinna. Båda tränarna rörde runt rätt bra i sina startelvor, i ett taktiskt spel som tyskarna gick segrande ur i matchinledningen. Karim Benzema hade visserligen matchens första chans i den 7:e minuten, men Tyskland tog ledningen fem minuter senare.

Toni Kroos slog en frispark, Mats Hummels — som låg utslagen med halsont och feber när Tyskland kämpade mot Algeriet i åttondelen — nådde högre än Raphaël Varane i det franska straffområdet och nickade in 1—0 förbi målvakten Hugo Lloris.

- Vi fick kämpa för Frankrike är ett bra lag. Det var verkligen ingen perfekt match, men det var en rätt bra match. Om vi kan fortsätta så här så kan det betala sig, säger Mats Hummels.

Frankrike svarade med att skruva upp tempot ett snäpp efter målet, med ett rakare spel än tyskarnas bollrullande, men lagen återgick snart till sin ursprungliga gåfotboll med plötsliga blixtattacker i den fuktiga värmen på Maracanã.

- I solen på planen var det extremt varmt. Man kunde knappt andas, säger "Jogi" Löw.
Men hans lugna och koncentrerade tyska lag sattes aldrig på riktigt svåra prov. Utöver en sista minuten-chans från Benzema lyckades Frankrike knappt skapa någonting i andra halvlek — och lämnar nu VM.

- Vi var inte effektiva, och Neuer gjorde en bra match, säger Didier Deschamps.

Men den franske tränaren är stolt över sitt lag, som han tror på inför framtiden.