POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Fotbollsakademi bakom Elfenbenskustens succé

Foto: SCANPIX

Många av spelarna har tagit karriärens första löpsteg i en av landets fotbollsakademier.

Nu hoppas Sven-Göran Eriksson att Elfenbenskustens satsning ska ge resultat i Brasilien.

- De kan nå kvartsfinal, säger han

 

Oftast svarar han på frågorna utan att ge intryck av att behöva grunna på vilka ord som ska användas. Men den här gången verkar Sven-Göran Eriksson aningen ställd och funderar någon extra sekund innan han ger sig på ämnet.

Den extra betänketiden betyder dock inte att han saknar svar.

Tvärtom.

Eriksson vet bara inte riktigt var han ska börja någonstans för att vara så tydlig som möjligt på frågan varför han tycker Elfenbenskusten är så pass bra.

Kanske är det också därför han väljer att "köpa" sig lite extra tid med meningen:

- Alla som är uttagna i årets VM-trupp spelar i stora klubbar ute i Europa, i alla fall de allra flesta, säger han för att sedan fundera ytterligare en stund innan han svänger in på ett spår som aldrig verkar få honom att sluta prata.

- Sedan har de massor av fotbollsakademier i landet, dit de hela tiden bjuder in unga och lovande småkillar. De driver många bra, riktigt bra, akademier. Och det är därifrån många av de här spelarna kommer ifrån.

"Här sov Yaya Touré"

En av Elfenbenskusten allra största fotbollsakademier finns i landets största stad Abidjan.

Mimosa Adacemy, som tillhör klubben ASEC Mimosa, var också ett av många ställen som Sven-Göran Eriksson besökte under sin korta tid som landets förbundskapten 2010.

Och det är en visit som ger honom goda minnen.

- Ovanför dörren till rummet där killarna sover står det: "Här sov Yaya Touré. Här sov Didier Drogba. Här sov Kolo Touré." Det är klart att det är stort för killarna som kommer till den här akademin att se det, säger han.

- Akademierna är den stora anledningen till varför de får fram så bra fotbollsspelare. Det är den stora anledningen till varför de är så pass bra.

Manchester City-stjärnan Yaya Touré har också varit tydlig med vad skolan har betytt för hans karriär.

- Det var där jag lärde mig vad professionell fotboll handlar om. När du spelade på gatan hade du inte någon möjlighet att lära dig spelet, du bara sprang efter bollen, säger till tidningen El Peródico.

 

"Har ett bra lag"

Efter att nationens två tidigare slutspel, Tyskland 2006 och Sydafrika 2010, slutat med tidiga sortier redan efter gruppspelet, hoppas Sven-Göran Eriksson att Elfenbenskustens satsning till slut ska ge det efterlängtade resultatet.

Framgång i ett fotbolls-VM.

Eriksson tror att det kan ske i Brasilien, där laget inledde med att vända 0—1 till 2—1 mot Japan i Recife.

- De har ett jättebra lag. De har jättestora chanser att gå vidare från gruppen, och då blir det för första gången i deras historia, säger han.

TT: Hur långt kan de gå, tror du?

- Allt hänger på vilket lag de får möta i fjärde matchen. Men de har ett bra lag och jag tror att de kan nå kvartsfinal. Det hoppas jag verkligen för det är ett enormt stort fotbollsland, säger han.

- Sedan hoppas jag också att de går vidare för (Didier) Drogbas skull. Det är hans sista VM, det har vi i och för sig sagt många gånger, men det borde vara det nu.

 

Publicerad 2014-06-18 kl 11:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå