Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollsforskarnas guide - så slår du en perfekt straff

VM 2014

När VM närmar sig så börjar landslagen att nöta straffar. Att läsa på om de teoretiska delarna kan dock ha minst lika stor effekt.

Oavsett var vi är i världen så går tre av fyra straffar in i mål, det är fotbollens magiska siffra, men det finns metoder som försämrar och förbättrar de oddsen.

Fotbollsforskaren Roland Loy menade i Dagens Nyheter att en straff som skjuts mot den övre halvan av målet har 99 procents chans att gå in i mål. Däremot riskerar man fler Sergio Ramos-straffar, det vill säga straffar som skjuts utanför målramen, men det är fortfarande en större chans för mål än på de lägre straffarna.

En straff mot övre halvan av mål går in knappt 80 procent av försöken, om man räknar in de skotten som missar målet. En straff mot den nedre halvan är runt 70 procents sannolikhet för mål.

Annons

Dessutom visade Rob Jovanovic upp att laget som börjar straffsparksläggningen har en högre sannolikhet att vinna. I VM och EM kan vinstchansen vara så hög som 63 procent om straffsparksläggningens första straff går in. Att komma in i en ledande position snarare än att jaga är att föredra i en straffsparksläggning.

I det kommande VM-slutspelet är nämligen psykologin ännu viktigare. Pressen på spelarna ökar i ett stort mästerskap, och de måste lära sig att hantera den stressen som kommer. Geir Jordet undersökte engelsmännen och spanjorerna, innan storhetstiden, och fann tydliga skillnader jämfört med andra landslag.

De spanska och engelska spelarna var i så stressade situationer att de tog kortare tid på sig att lägga straffar än andra länders spelare. De var i en negativ position på grund av så många års misslyckanden för landslagen, vilket gjorde att de spände sig och ville bli av med straffsparken så fort som möjligt. En alldeles för snabb och ofokuserad straff försämrar sannolikheten för mål med så mycket som 20 procentenheter.
Annons

I den senaste utgåvan av Illustrerad Vetenskap delas straffsparksläggarna upp i två delar: de positiva och de negativa. De positiva straffsparksläggarna är metodiska och kan övervinna pressen, medan de negativa vänder bort blicken, spänner sig, och skjuter straffarna alldeles för tidigt. Engelsmännen hamnar alldeles för ofta bland de negativa.

För att undvika detta tas Dan Abrahams arbete upp. Han upptäckte att om spelaren ger ett självsäkert kroppsspråk, bland annat genom att skjuta fram bröstkorgen, så utlöser kroppen 20 procent mer testosteron. Det testosteronet hjälper till för att lugna ned kroppens stress, och spelaren har då enklare för att fokusera på uppgiften. Det går att lura kroppen till att vara mer självsäker än vad man egentligen är, och då agerar kroppen på ett sätt som underlättar straffsparkarna.
Annons

Även några myter kan tas bort från fotbollsvärlden. Kuss et al hittade inga samband mellan klassikerna ”En fälld spelare ska inte ta straffen”, utan spelaren som fälls har lika stor sannolikhet att göra mål som någon annan – tre av fyra straffar går alltid in. McMorris och Colenso undersökte höger- och vänsterfotade straffsparksläggare, och fann där inga skillnader i utförande och resultat.

Vetenskapens råd till straffsparksläggare är följande:

1. Hoppas på att få straffsparksläggningens första straff.
2. Ha ett säkert kroppsspråk.
3. Vänd inte ryggen mot målvakten.
4. Se målet istället för målvakten.
5. Ansatsen ska vara tre till sex steg.
6. Vänta minst 1,5 sekunder mellan signalen och skottet.
7. Ha ett slumpmässigt men bestämt schema för i vilket hörn straffen ska placeras.
8. Lägg en hög straff.
Annons

Publicerad 2014-06-04 kl 06:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto