POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Fotbollsvärldens blickar riktas mot Brasília - en mycket annorlunda VM-värd

Förra gången VM arrangerades i Brasilien fanns inte ens Brasília.

Nu riktas fotbollsvärldens blickar mot en huvudstad som sticker ut i mängden.

Kvinnan i hotellreceptionen har en sista hälsning innan avresan från Belo Horizonte.
- Åk inte till Brasília. Det är tråkigt. Åk till Rio de Janeiro i stället.

Så blir det naturligtvis inte.

Några timmar senare är huvudstaden nådd efter en resa på cirka 70 mil längre inåt landet. Men när man står och blickar ut över Brasílias centrum känns det som att ha rest till en annan tid, ett annat liv, ett annat land.

Stod klar 1960
Det var 1957 som stadsplaneraren Lúcio Costa fick i uppdrag att dra upp riktlinjerna för det som skulle bli Brasiliens nya huvudstad. Till sin hjälp tog han vännen och arkitekten Oscar Niemeyer. Tre år senare stod Brasília klart och det är de två skaparnas själar som än i dag i allra högsta grad vilar över staden.

Miljonstaden Brasília bjuder på något helt annat än trångt brasilianskt storstadsmyller. Niemeyers spektakulära och futuristiska arkitektur i kombination med stadens stora luftiga ytor, breda boulevarder och inrutade bostadsområden — så kallade superquadras — gör att Brasília ger ett nästan sterilt och "science fiction"-liknande intryck.

- Brasília är en väldigt obrasiliansk stad mitt i Brasilien. När man kommer dit blir man helt perplex, man vet inte vart man ska ta vägen. Var finns restaurangerna och var finns barerna? säger Brasilien-baserade journalisten Henrik Brandão Jönsson som har skrivit boken "Fantasiön" om Brasília.

Han utvecklar vad som skiljer staden från övriga landet:

- Det är väldigt svårt att hitta samba, det är svårt att hitta favelor, det är svårt att hitta fotboll. Det är svårt att hitta ett gatuhörn där man samlas för att ta en juice eller en öl, det finns inte sådana naturliga mötesplatser.

Som ett rymdskepp
Just fotboll är dock inte särskilt svårt att hitta för tillfället. Bronsmatchen nästa lördag blir sista gången som tiotusentals VM-åskådare vallfärdar till Mané Garrincha-stadion, som ligger som en gigantisk rymdfarkost till synes utkastad mitt på en stor tom yta.

Brasílias stadskärna fick formen av ett flygplan, och fotbollsstadion ligger strax bakom en av vingarna, som rymmer bostadsområdena. Flygplanskroppen är platsen där regeringsmakten håller till. Identiska ministeriebyggnader kantar på båda sidor den breda vägen ned mot kongresshuset, maktens centrum som enligt Costa och Niemeyers självklara logik är placerad i flygplanets cockpit.

- Brasilianarna i gemen gillar inte sin huvudstad. Det är lite taskigt, men de tänker på politikerna - för det är de som bor i Brasília. Så fort det är en skandal ser man bilder från Brasília. Så det blir "korruptionshuvudstaden" i folkets ögon.

Segregerad stad
Några mil från landets rika politiska centrum finns också ett helt annat Brasília. När staden byggdes var tanken att fattig och rik skulle kunna bo sida vid sida som grannar. Så blev det inte. I satellitstäderna på behörigt avstånd från Brasílias stadskärna finns fattigdomen.

- Staden är så oerhört organiserad att man till och med har organiserat bort fattigdomen. Misären lever 20 kilometer utanför staden, och där är det för jävligt. På det sättet är Brasília en av världens mest segregerade städer, säger Henrik Brandão Jönsson.

Han får också sista ordet om fotbolls-VM:s mest annorlunda värdstad:

- Staden är inte obehaglig, jag blev ju till och med så nyfiken att jag skrev en bok om den. Men jag föredrar ju att bo i Rio.

Publicerad 2014-06-30 kl 14:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå