POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Frankrike vill ha revansch för Schumacher mot Battiston: "Mordhotade mina barn"

Semifinalförlusten mot Västtyskland 1982 är förmodligen historiens svåraste förlusten för de franska fotbollssupportrarna. Efter Schumachers tackling mot Battiston är det Schumacher som i 32 års tid har blivit skurksymbolen för fransmännen.

Vissa matcher etsar sig fast i landets minne. År 1982 hade Michel Platini en formtopp, men i matchen mot Västtyskland i semifinalen åkte Frankrikes Patrick Battiston på ett överfall av Tysklands målvakt Harald Schumacher. Utslagna tänder och en skadad kota gjorde att Battiston avbröt matchen, och Tyskland vann efter straffläggning.

Matchen 1982 är huvudpunkten i franska tidningar inför kvällens kvartsfinal mot Tyskland, och igår sändes även en repris från matchen. Schumacher berättar nu för Le Parisien vad han försökte göra i situationen.

- Jag lämnade mitt område för att nå bollen, men jag såg att Battiston var något före mig. Jag trodde att han skulle lobba, så jag hoppade mycket högt och rörde honom med min höft. Jag försökte att avbryta hans fall genom att hålla honom i armen, men sen låg han på marken.

Både Schumacher och Battiston pratar i Le Monde om att tysken bad om ursäkt, och att situationens betydelse var större för andra än för dem själva. Schumacher fick till och med motta mordhot.

- Jag hade två livvakter i minst sex månader. Var jag än gick var de med mig. Jag fick också brev, ibland på tyska och ibland på franska, från människor som sa att de skulle kidnappa eller döda mina barn.

Frankrike hade efter det en landskamp i Paris mot Tyskland, där en journalist kallade det för tredje världskriget då fransmännen krävde revansch för VM 1982. Battiston har i över 30 års tid tvingats lyssna på jämförelser mellan situationen och diverse krig.

- Journalister och åskådare gjorde kopplingar mellan en fotbollsmatch och andra världskriget, vilket jag tyckte var överdrivet. Jag förstår inte hur en fotbollsmatch kunde generera så hårda och seriösa ord.

Publicerad 2014-07-04 kl 13:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå