Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Hemligheten bakom Colombias succé

Foto: AP

Talanger, hårt arbete, tron på att lyckas.
Men även: José Pekerman.
Det är anledningarna till Colombias succé i fotbolls-VM.
- Tränaren har gett oss otroligt mycket, säger Juan Zúñiga inför kvartsfinalen mot Brasilien.

Förbundskaptenen José Pekerman rör sig inte inne i VM-arenans Castelãos fuktiga pressrum. Blicken har han låst i bordskivan framför sig. Allt han gör är att lyssna när Juan Zúñiga pratar.
Försvararen gör det gärna och länge, när han förklarar vad som ligger bakom lagets framgång i Brasilien, spelet som resulterat i nationens första — och därmed historiska — kvartsfinal.
Allt orden kretsar kring är José Pekermans betydelse.

- Han har hjälpt oss väldigt mycket med hur vi ska spela och med vilken inställning, och det var något som syntes under kvalet. Han har fått oss att tro på oss själva och har borrat in i våra huvuden att vi är bra, både när det gäller kvaliteten som lag och som spelare, säger Zúñiga.

"Måste ha roligt"
Sedan kommer han till detaljen som försvararen anser vara viktigast. Glädjen. När Pekerman klev in i landslaget januari 2012 tog han med sig en lust som tidigare hade saknats i truppen.

- Han hjälpte oss att tro, och att colombianer som har en boll vid fötter ska roligt. Vi ska inte spela under press på planen, även om det är mycket ansvar, utan vi måste ha roligt. Hans ankomst var viktigt och det syns på resultat, nu är det bara hoppas att det fortsätter.

Vid det ordet lyfter Pekerman på huvudet. 

Inget leende. Inga tydliga tecken för att visa hur han tolkat eller tagit emot hyllningen som försvararen just delat med en rad okända människor från olika delar av världen.

I stället tar han vid där Zúñiga avslutade.

Fortsättning i VM
64-åringen nämner starka karaktärer, stora talanger, enhet, kontinuitet, mentalitet, tro. Men också att alla är långt ifrån nöjda.

- Vi är fortfarande på en lärostig, vi har mycket att lära oss och en lång väg att gå. Spelarna har visat att de vill utvecklas, jag vet att de inte nöjer sig och jag hoppas att de fortsätter så.
Först och främst vill han se en fortsättning i VM.

Detaljerna som Pekerman trycker lite extra på i matchförberedelsen inför fredagens möte med Brasilien går hand i hand med Zúñigas hyllning.

- Vi är glad, överlyckliga. Brasilien har vunnit VM fem gånger och alla som gillar fotboll gillar Brasilien, deras tränare, deras spelare. Vi är glada över att vi står inför den här matchen. Vi vet att matchen blir tuff, det är trots allt en svår motståndare, men samtidigt är vi beredda och ska göra allt för att njuta av matchen, säger han.

- Det här är något som vi har drömt om. Vi hoppas komma in snabbt in i matchen och sedan göra det som vi har gjort hittills.

Publicerad 2014-07-04 kl 08:01
Annons
Annons
Annons