POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Klinsmanns sköna kväll: Fick båda sina lag vidare

Nästa

Avbryt
Försök igen

Snacka om bra kväll för Jürgen Klinsmann. USA:s förbundskapten kan glädjas åt att både hans USA och hemlandet Tyskland är vidare.

Omvärlden fruktade ett oavgjort resultat 32 år efter "Skammen i Gijon".

Men i regnet i Recife var det Thomas Müller som mullrade mest.

Hans mål tog Tyskland till gruppsegern — men USA hängde på ändå.

Det var hans fjärde mål i VM 2014, lika många som Leo Messi och Neymar tidigare gjort.

Det var också hans nionde VM-mål genom tiderna i den nionde matchen, något som bara Pelé lyckats med tidigare. Med skillnaden att Thomas Müller, 24, är fem år yngre än Pelé var när brasilianaren svarade för den bedriften.

Men Müllers 1-0 till Tyskland i den 55:e minuten förhindrade också en tysk upprepning av något som hände 32 år tidigare.

"Skammen i Gijon"

Den 25 juni 1982 är ett mörkt datum i VM-historien. Västtyskland och grannen Österrike slutade i princip spela efter Horst Hrubeschs 1-0 i den tionde minuten, ett resultat som tog de båda länderna vidare på Algeriets bekostnad.

"Skammen i Gijon" fick konsekvensen att den sista omgången i ett VM-gruppspel alltid spelas samtidigt.

Vänner vid sidlinjen

På torsdagen hade ett oavgjort resultat mellan USA och Tyskland i Recife räckt för att säkra båda ländernas avancemang från grupp G — oavsett resultat mellan Portugal och Ghana.

Som om inte det räckte så fanns vännerna vid sidlinjen där. 2006 ledde Jürgen Klinsmann, förbundskapten, och Joachim Löw, assisterande, Tyskland till brons i hemma-VM. På torsdagen de mot varandra — Klinsmann som förbundskapten för USA, Löw för Tyskland.

Inte heller de yttre förutsättningarna bidrog. Rejäla skyfall slog till mot Recife i nordöstra Brasilien, så till den milda grad att det blev översvämningar. Men avspark på Pernambuco Arena i utkanten av staden kunde göras planenligt, trots att regnet fortsatte att vräka ner och satte stopp för båda lagens anfallsförsök.

Alejandro Bedoya och Clint Dempsey var båda nära att kvittera på tilläggstid — men trots 0-1-förlusten så följer USA med till åttondelsfinal som tvåa bakom gruppsegraren Tyskland. Portugals 2-1 mot Ghana räckte inte.

Publicerad 2014-06-26 kl 20:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå