Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix/TV4

Lundh: Blatters valfläsk innebär att Sverige kan glömma VM

RIO DE JANEIRO. Asiens lag floppade. Afrikas hade svårt att göra avtryck.

Europa och Sydamerika gör upp om titeln.

Ändå vill Sepp Blatter skära i Europas VM-platser – och Sverige kan glömma VM.

Om ett år är det Fifa-val och då får Sverige en indikation på möjligheterna att vara en del av VM i Ryssland 2018. Den sittande presidenten Sepp Blatter, 78, vill absolut inte släppa makten och har kommit med sitt valfläsk: fler VM-platser till Asien och Afrika.

Det är 84 år sedan Uruguay ordnade tidernas första VM där Sverige tillhörde nationerna från Europa som tackade nej för att resan var lång och man var besviken över att Fifa inte gett dem arrangemanget. Totalt 13 länder ställde upp: sju från Sydamerika, fyra från Europa och två från Nordamerika.

ANNONS

Redan där tog Sydamerika och Europa ett kommando över platserna i VM och har alltid dominerat. När VM flyttade till Italien fick 16 lag vara med och Europa snodde rejält med platser av 16 inkvalade lag var tolv från Europa och sedan var det Brasilien, Argentina, USA och Egypten.

Ilskan i Sydamerika när Europa och Frankrike även fick arrangera VM 1938 innebar att Argentina och Uruguay nobbade. Dessutom införde man att de regerande mästarna Italien (togs bort efter 2006) och värdlandet var direktkvalificerat. Av övriga 14 platser gick elva till Europa och två till Nord-, Mellan- och Sydamerika och en till Asien.

Ja, ni fattar att Europa med större makt ekonomiskt och politiskt kunde ta ett rejält grepp om VM och Fifa som hängde med länge. Ta bara att Sverige gjorde upp med Norge och Schweiz om en av 14 platser i VM i Argentina 1978. Ingen kan jämföra det med den senaste VM-kvalgruppen med Tyskland, Österrike, Irland, Kazakstan och Färöarna och sedan playoff mot Portugal.

För på senare år har Uefa tappat rejält med inflytande och makt. I takt med att länder brutit sig loss från tidigare koloniala makter och att olika byggen likt Sovjetunionen och Jugoslavien rasat samman har Fifa nu över 200 medlemsländer. För många av dem är givetvis fotbollen viktig.

ANNONS

Den förste att inse det pågående maktskiftet var brassen João de Havelange som var ordförande för det brasilianska förbundet men som på Fifa-kongressen inför VM 1974 hade samlat tillräckligt med röster efter att ha besökt 88 länder med Pelé och såg till att engelsmannen Stanley Rous åkte ut.

Naturligtvis lovade Havelange fler platser till andra kontinenter och det var givetvis både rätt och riktigt för fotbollens skull. Under lång tid hade man bara 16 VM-platser men det räckte naturligtvis inte när både Afrika och Asien ville in och få fler platser. Även om man sportsligt inte kunde hävda det så var det viktigt för att fotbollen skulle växa.

Det tog några år men till Spanien 1982 hade man ökat VM från 16 lag till 24 och Europa fick 13 platser plus Spanien, Sydamerika hade fyra varav Argentina tog en som mästare. Afrika fick två platser, Asien och Oceanien två platser och i Nord- och Mellanamerika samt Karibien slogs 15 lag om två platser.

Om det var knappt 100 länder som gjorde upp om platserna till VM i Västtyskland 1974 så hade det 20 år senare vuxit till 150 länder som VM-kvalade och ville vara med i VM i USA. Trycket på Fifa att fortsätta utöka turneringen fanns där och till VM i Frankrike 1998 så var det 174 länder som då kunde slåss om 32 platser.

ANNONS

Då fick Europa 15 platser och arrangerande Frankrike fick en, Sydamerika hade fem, Afrika fem, Asien 3,5 platser, Oceanien 0,5 plats (fick kvala mot lag från Asien) Nord- och Mellanamerika samt Karibien fick tre. Samtidigt är det fortsatt krig om platserna och man kan lätt konstatera att Uefa är i underläge.

Frågan är hur man ska avgöra platserna? Är det VM-turneringarna som ska vara basen? I så fall hade knappast Asien och Afrika fått växa på det sätt man gjort. Samtidigt måste det till en kvotering som gjort för att länderna ska kunna utvecklas och få möjligheten. Ingen lätt ekvation att få till.

Sett till VM i Sydafrika och i Brasilien så är det Europa och Sydamerika som fortsätter att dominera. Genombrottet för afrikansk fotboll som många förutspådde efter Kameruns framfart 1990 har uteblivit. Asiens starka insatser när Japan och Sydkorea var starka i sitt VM 2002 har inte gjort större avtryck och det var inga starka VM.

Det är här Sepp Blatter kommer in, och den sittande Fifa-presidenten som vet hur man ska manövrera en världsomspännande organisation med över 200 medlemmar från olika kulturer, traditioner och med helt olika värderingar gick i lära hos Havelange, för han var Fifa:s generalsekreterare under brassen i många år.

ANNONS

I Fifa-valet 1998 så visade Blatter att han enkelt kunde besegra Uefa-basen Lennart Johansson i valet om att leda organisationen. Sedan har schweizaren inte visat några tecken på att välja släppa makten och hans löfte 2011 om att han skulle avgå 2015 om Michel Platini inte utmanade honom var inget värt.

Istället har 78-åringen nu lovat Afrika och Asien fler platser i VM på Europas bekostnad. Varför? Jo, för rösternas skull. Den sittande Fifa-presidenten vet att han är impopulär i Europa och då kan han enkelt samla många röster på de kontinenterna då det finns många medlemmar där och få VM-platser.

Uefa-basen Michel Platini kontrade med att tala om att utöka VM till 40 platser, men det är knappast möjligt till Ryssland 2018 eller Qatar 2022. Frågan är om det ens är praktiskt möjligt att låta turneringen växa ytterligare sett till kostnaderna det handlar om?

Först om ett drygt år lottas VM-kvalet till Ryssland. Den 25 juli ska Sverige och andra länder åka till St Petersburg för att placeras i olika grupper som ska vara kvalspelet till VM-festen. Drygt två månader tidigare så kommer beskedet om platserna från Zürich, för då är det Fifa-kongress och presidentval.

ANNONS

Räkna med att kampen i korridorerna redan pågår och Uefa har 54 av 209 platser och kanske kan man få stöd av Sydamerikas tio platser men Oceanien är större med 14 och med Afrikas 56 och Asiens 47 medlemmar har Blatter en rejäl bas och även Concacaf (Nord-, Mellanamerika och Karibien) har 41 röster.

Är osäker på vad som är rätt väg, men ur en svensk synvinkel är det naturligtvis trist om Blatter stänger vägen än mer och att det bara blir EM som är möjligt. Samtidigt är det inte rätt att Europa och Sydamerika ska sitta på makten bara för att man först ut, för om inte länderna får vara med så tar man inga kliv.

För även om två landslag från Europa var i semifinal så åkte Spanien, England, Italien, Portugal, Bosnien, Kroatien och Ryssland alla hem redan efter gruppspelet. Däremot gick alla sydamerikanska lag vidare utom Ecuador. En turnering är kanske inte heller rätt värdemätare?

Samtidigt vore det dags att Sepp Blatter åkte ut från Fifa. Den sittande presidenten har inte gjort något för att agera mot korruptionen och hela organisationen behöver gå genom en reformation. Tyvärr går det rakt emot alldeles för många medlemmars intresse – och det talar både emot Sveriges VM-chanser och en vettig styrning av världens fotboll.

ANNONS
Publicerad 2014-07-11 kl 17:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto