Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Lundh: En värdig kröning på tyskarnas miljardprojekt

RIO DE JANEIRO. Brasilien skickade in 90 miljarder kronor på ett VM-arrangemang.
Och många ångrar det.
Tyskland satsade tid, tålamod och miljarder på att stöpa om landets fotboll – och vann VM.

Mario Götze ersatte legendaren Miroslav Klose och skrev 25 minuter senare in sig i historieböckerna. Få tar hand om ett inlägg på liknande vis som 22-åringen som tog emot bollen med bröstet och skickade in segermålet bakom Romero i Argentinas mål.

Där och då var nog de flesta övertygade om att VM-finalen skulle handlade om straffar. Efter en relativt öppen första halvlek hade matchen planat ut efter paus och gått till förlängning. Även om det dök upp några lägen så bar matchen prägeln av straffläggning.

Inhopparna André Schürrle och Mario Götze ville annat. I den andra förlängningskvarten tog sig Tysklands super-sub Schürrle loss på vänsterkanten och fick in ett inlägg till en framstormande Götze som i en rörelse avgjorde VM-finalen.

Ett klassmål värdigt VM 2014 och utan möjlighet för Romero att nå. Helvolleyn satt i bortre burgaveln och även om Argentina försökte så kunde man aldrig riktigt sätta Tyskland under tryck i jakten på en kvittering. Kanske var det en förlängning för mycket?

Glädjen hos segrarna. Grymheten i ledsamhet hos förlorarna. 180 grader räcker inte för att beskriva skillnaden i känslor efter att slutsignalen gått. Tyskland nådde målet och det gjorde inte Argentina och nu återstår närmare 1400 dagar innan det är VM igen.

Lionel Messi skrev inte den historia som han och många hoppats och drömt om. Överhuvudtaget en ganska anonym insats i ett system som inte ger en av världens bästa så många möjligheter att glänsa då det handlar att minimera risker och utnyttja misstag hos motståndarna.

Ingen kan påstå att Argentina inte hade möjligheter att sätta sig i förarsätet och både Higuains miss på ett friläge och både Messis och Palacios lägen sticker ut, men naturligtvis hade även tyskarna lägen att ta kommando via ett ledningsmål men det dröjde.

Jogi Löw vågade kommendera full fart framåt mot ett väl samlat motstånd och det spelade ingen roll att Sami Khedira föll ifrån efter uppvärmingen och ersättaren Cristoph Kramer fick en rejäl smäll och fick kliva av med misstänkt hjärnskakning. Utan det var offensiv som gällde.

Argentina var väl samlat och sög upp anfall på anfall på anfall och kontraslog och givetvis kunde det ha belönat sig men under den andra halvleken dog både kraften och intensiteten. När tyskarna bytte in Götze mot Klose för att jaga ett avgörande i slutet av ordinarie tid så visade Löw att man hade krafter.

Under förlängningen fanns möjligheter åt bägge håll men det blev Dortmund-fostrade Götze som förvaltade ett läge och avgjorde. Även om Argentina försökte på olika vis så var man aldrig nära en kvittering och att ta matchen till straffar. Det var som om man saknade kraft.

Värdig vinnare är alltid det lag som vinner och Tyskland har hela tiden tagit kliv och visst är det en seger för fotbollen att ett offensivt och kreativt lag vinner. Samtidigt är lagens uppgift bara att nå resultat och det är kul nog för fans och andra kring landslagen.

Argentina tog första VM-medaljen sedan 1990 och gav sitt yttersta oavsett om folk klagar på Messis bristande insatser och att ögonfägringen är begränsad. Kanske var det ett måste att ta klivet i den här riktningen för att bryta en lång rad av VM-haverier.

Tyskland är inte bara värdiga världsmästare i Brasilien, det är extra värdigt sett till tålamodet och arbetet man lagt ner på att höja landslaget. Självklart har man plöjt ner rejäla resurser och det talas om en miljard kronor årligen i det projekt man piskade i gång vid 2000-talets början.

Klubbarna i Bundesliga 1 och 2 är tvingade att ha akademier och man har även adderat en rad utbildningscenter landet runt. Bakgrunden är att man vill ge tyska talanger mer och bättre träning och i dagsläget är man inte bara bäst på att fostra talanger utan bäst i världen.

Kanske borde Argentina och inte minst Brasilien studera tyskarnas sätt att jobba med talangutveckling och att höja spelets kvalitet. Sakta men säkert har man sett till att närma sig en titel och tagit både VM-brons två gånger och EM-silver och EM-brons.

På Maracana-stadion gick Löw o Co i mål. Mario Götze såg till att miljarderna som man plöjt ner i talangutveckling gick att växla in i en VM-titel och en fjärde stjärna på landslagströjan. Risken eller möjligheten är att det bara är starten på en rejäl tysk dominans.

Publicerad 2014-07-14 kl 07:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons