POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Lundh: Holland har unikt revanschläge

Foto: AP

Louis van Gaal

RIO DE JANEIRO. Holland har redan tagit Spanien för förlusten 2010.
Argentina och Tyskland finns kvar.
Upplagt för orange revansch för finalförlusterna genom åren.

Blått och vitt dominerar Copacabana inför VM-semifinalen mellan Argentina och Holland. Överallt längs med den klassiska stranden hör man sången om att Diego är större än Pelé från rusiga argentinska fans, och den lär tillta om man når VM-finalen.

Ingen tvekan om att hemmanationen – om än fortfarande rejält groggy efter knocken i Belo Horizonte – hoppas på Holland och att slippa risken att Lionel Messi får höja VM-pokalen på Maracana-stadion och gnugga in salt i det öppna brasilianska såret.

Holland är unikt i och med att man är ensamt om att ha spelat tre VM-finaler och förlorat alla tre. För 40 år sedan var Västtyskland för svårt, fyra år senare var det återigen en hemmanation som vann när Argentina slog Holland, och sedan vann Spanien 2010.

Få trodde att det orangea landslaget skulle gå hela vägen 2014 efter EM-floppen för två år sedan, och sett till att man bygger ett nytt landslag. Förbundskapten van Gaal har släppt in många yngre spelare och framför allt Feyenoord har levererat talanger till dagens trupp.

Man rivstartade VM i Brasilien genom att ta revansch på spanjorerna med 5-1 och faktum är att man nu kan ta revansch på först Argentina för 1978 och sedan Tyskland för 1974. Ett unikt tillfälle för VM-historiens förlorare sett till att man aldrig tagit en titel.

På 1970-talet var vi många som blev charmade av holländska totalfotbollen och det är något som gör att man lätt fastnar för förlorare och tycker synd om dem. Sedan har bilden av Holland förändrats med åren, och skarpast efter VM 2010 och där Nigel De Jongs karatespark blev symbol för en helt annan fotboll.

Arjen Robben och Tim Krul har spätt på det under årets VM och det är betydligt färre som i dag uppskattar van Gaals landslag än hur det var på 1970- och 1980-talet då man ofta stod för en bländande fotboll. Kanske hängde kärleken med in på 90-talet och med den briljante Dennis Bergkamp?

Kan på många sätt unna Holland en möjlighet att slå sönder VM-spöket och ta den där VM-titeln som landet spelat ihop till, men det är naturligtvis så att man är en i raden av underhundar när man ska möta ett sydamerikanskt lag i Sydamerika.

Kvällens två kombattanter har lagt prio på försvar och omställningar och på så sätt klivit genom turneringen. Holland var illa ute mot Mexiko och mot Costa Rica var man avhängigt på ett straffdrama för att krångla sig till VM-semifinal.

Argentina har både imponerat och inte. Nej, det är ingen spektakulär fotboll som man förknippar med Lionel Messi som finns i laget men det är på ett sätt imponerande att man sluggat sig fram utan ett excellera spelmässigt. Man har gjort vad man behövt för att gå vidare.

Under förbundskapten Alex Sabella har man lagt offensiven i fötterna på Lionel Messi och därefter har det handlat om att hålla tätt och göra resultat. Fem raka uddamålssegrar senare är man nära en VM-medalj för första gången sedan 1990 och då är det svårt att klaga.

Ännu en svårtippad match och om hjärnan sa Tyskland precis som den sa Colombia och hjärtat samt känslan sa Brasilien så hade få kunnat förutse den historiska kross som skedde i den första VM-semifinalen. Det blir inget sådant mellan Argentina och Holland utan en jämnare match.

En vinnare? Ja, Argentina har störst möjligheter att ordna en plats i finalen men Holland har under van Gaal visat att man kan trotsa oddsen och med en Arjen Robben i storslag går inget landslag säkert.

Publicerad 2014-07-09 kl 20:52
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå