POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Nu ska Koke ta över mittfältet efter Xavi och Iniesta

Foto: Scanpix.

I kvarteret Vallecano i Madrid växte Jorge Resurreción upp, sovandes med Atlético de Madrid bäddlakan och med en boll under sin arm. I taket hängde en Atletí-flagga och i sängen bredvid låg hans bror Borja också han med en boll under armen.

Borja som spelade i det spanska landslaget på såväl U-16 som U-17 nivå ansågs vara en av Atlético de Madrids största talanger på de senaste decenniet. Men idag är det lillebrorsan, som Borja gav smeknamnet Koke, som nu befinner sig med det spanska landslaget i Brasilien för VM.

Koke började lira boll med sin nästan fyra år äldre storebror på gatorna i Vallecano. Redan vid sex års ålder fick han börja spela för Atlético de Madrids fotbollskola. Han var då yngst av barnen i skolan. Vid 9-års ålder lämnade Koke fotbollskolan för att ta steget in Atlético de Madrids fotbollsakademi där han började spela med barn som var ett år äldre.

Storebror Borja har betytt mycket för Kokes karriär. Borja som 2007 la skorna på hyllan efter att en skada hade fördärvat den talangfulla spelarens karriär, har tagit på sig rollen som Kokes personliga tränare.

“Han har betytt mycket för mig, han får mig att arbeta hårdare. Jag vet att jag aldrig riktigt kan slappna av” - Koke.

Borja har varit vid Kokes sida hela vägen och så fort Atletí-spelaren får veta ifall han är i startelvan skickar han iväg ett ett sms till sin bror. När Koke gjorde sitt första mål för Atlético mot Sevilla 2011 betydde det så mycket för Borja att han bröt ihop i lyckotårar.

“Han vet hur snabbt förändringar kan ske i fotboll eftersom jag gick från att vara i toppen till att behöva lämna klubben på bara två månader. Det har hjälpt mig att förstå hur denna världen är. Nu hoppas jag att min bror lärt sig av de misstag jag har gjort. Men jag behöver inte säga mycket till honom för Koke är den tystaste men mest hårt arbetande personen som jag känner” - Borja.

Koke är ödmjuk, tystlåten och blyg utanför planen. När han gjorde sin debut med Atlético Madrid mot Barcelona så vågade han inte sätta sig i spelarbussen förrän han hade fått möjligheten att fråga lagkaptenen Antonio López var han fick sitta.

Men på planen tar Koke plats och hans fantastiska spelsinne gav honom en debut för Atléticos B-lag redan som 16-åring. Det var även som 16-åring Koke gick in i landslagsfotbollen och han har spelat för Spanien på alla ungdomsnivåer.

Det blev ett VM-brons på U-17 nivå men det är U-21 EM-guldet från i 2013 som är Kokes hitintills största bedrift på landslagsnivå. I skuggan av spelare som Thiago och Isco var Koke extremt viktigt för det U21 landslag som av många anses vara det bästa som någonsin funnits.

Thiago och Isco fick rubrikerna men det är Koke som är med i Vicente Del Bosques trupp under VM i Brasilien.

Efter en magisk säsong med sitt älskade Atlético de Madrid har Koke blivit spansk ligamästare och spelat Champions League-final. Detta som en av lagets allra viktigaste spelare.

22-åringen som debuterade för det spanska seniorlandslaget i augusti 2013 har totalt spelat åtta landskamper och kan nu gå in i startelvan när Spanien möter Chile. Spaniens största sporttidning Marcas läsare vill se Koke gå in i elvan framför Xavi, som hade rollen på mitten i 5-1 förlustmatchen mot Holland.

Xavi, Cesc Fàbregas och Andrés Iniesta var Kokes stora barndomsidoler men det var var brasilianaren Juninho som var hans största förebild. Detta ledde till att hans kompisar gav honom smeknamnet Kokinho.

I en intervju med El Mundo Deportivo förklarade Koke så här fint hur speciellt det är att spela med och mot sina idoler.

“Det är helt fantastiskt, och beroende på vad du har för dag kan det vara traumatiskt. Jag kommer ihåg första gången jag skulle möta Iniesta. Vi tog en bild tillsammans för El Mundo Deportivo som användes på framsidan, det hela var så overkligt att jag trodde det var en lögn, att det var ett fotomontage”

Det var ingen lögn och nu vill många i Spanien se Koke ta över rollen på den spanska mitten. Nu ska han bli sina idolers arvtagare. 

Publicerad 2014-06-18 kl 10:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå