POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Nya VM-trenden: Allt färre skador under mästerskapet

Foto: AP

VM saknar skadade spelare som Falcao, Ribéry, Walcott, Montolivo, Valdés, och Gündogan, men en glädjande trend är att det blir allt färre skador under VM-mästerskapen. 

Fotbollsforskarna Jiri Dvorak och Astrid Junge har undersökt fotbollsskador i samband med VM-mästerskap ända sedan 1994, och kommit fram till att det blir färre skador per mästerskap.

Mellan 1994 och 2002 fanns det inga märkbara skillnader i skademönstret, men mellan 2002 och 2006 rapporterade dem en imponerande minskning från 2,7 skador per match, till 2,3 skador per match. För VM 2010 fortsatte siffran att sjunka till under 2,2 skador per match. Snittet är taget utifrån utövningstimmar både på träningar och matcher, och därmed skapas det ett snitt utifrån de 64 matcherna som spelas.

De vanligaste skadorna i VM-mästerskapen skiljer sig inte från skademönstret i ligaspel, utan det är sträckningar i låret och fotledsvrickningar som dominerar. Det är matcherna som är klart farligast: det är nästan tio gånger fler skador per timme under matchspel än vad det är under träningarna.

Landslagsläkarna ska ha blivit allt bättre på att förebygga skador, men Dvorak och Junge ger även beröm till domarna och spelarna som har fått de fula tacklingarna att sjunka i antal. Rapporten från VM 2014 beräknas komma ut några månader efter mästerskapets slut. 

Publicerad 2014-06-19 kl 13:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå