POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

"Ökenrävarna" ska skriva historia - och förstöra Rysslands VM

För 32 år sedan förstörde Västtyskland och Österrike festen i en skandalmatch. Den här gången ska Algeriet gå vidare på egen hand.
- Det kan bli ett nytt kapitel i landets historia, säger mittfältaren Yacine Brahimi.

När Algeriet kom till Brasilien för nationens fjärde VM hade det nordafrikanska laget inte vunnit en slutspelsmatch på 32 år.

Då, i Spanien 1982, skrällde Algeriet i premiären mot Västtyskland, 2-1, och följde upp med seger mot Chile, 3-2. Ändå blev det inget avancemang.

Det satte "Ickeaggressionspakten i Gijón" stopp för. Västtyskland och Österrike spelade på Algeriets resultat och såg till att båda länderna gick vidare på afrikanernas bekostnad.

Skandalen var en av flera som fick Internationella fotbollsförbundet Fifa att införa gemensam avsparkstid för matcherna i den sista gruppspelsomgången.

I Brasilien har "Ökenrävarna" en ny möjlighet att för första gången avancera från gruppspelet i ett VM-slutspel. Efter 4-2 mot Sydkorea säkras avancemanget enklast via seger mot Ryssland.

- Det är en av de viktigaste matcherna i min karriär. Det är en match som kan skriva ett nytt kapitel i vårt lands historia, säger Yacine Brahimi, en av målskyttarna mot Sydkorea.

Om Algeriet spelar oavgjort mot Ryssland får Sydkorea inte vinna med fler än två mål mot Belgien i gruppens andra match.

Lagkaptenen Madjid Bougherra väljer att fokusera på spelet snarare än matematiken.

- Det viktigaste är att spela vårt spel och utnyttja våra starka sidor. Vi har glatt våra fans och har chansen att gå till åttondelsfinal men vi måste glömma segern mot Sydkorea och få ned fötterna på jorden igen, säger han.

Bougherra framhåller lagets sammanhållning som en av succéfaktorerna.

- Det är en ära för mig att skriva algerisk fotbollshistoria tillsammans med den här sammansvetsade truppen. Jag är mycket stolt över att vara kapten för ett algeriskt lag som för första gången på 32 år har vunnit en VM-match, säger han.

Rysslands förbundskapten Fabio Capello har bara lyckats vinna en VM-match på sex försök (fyra med England och två med Ryssland). Om det inte ska bli respass i gruppspelet måste det bli en ny trepoängare mot Algeriet.

- Jag tror fortfarande (på avancemang). Absolut, det tror jag, säger Capello.

Belgien är redan klart för åttondelsfinal.

Publicerad 2014-06-26 kl 09:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå