POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Regeländringarna som fick in Algeriet i VM

Foto: SCANPIX

Hade Zinedine Zidane idag varit en ung fotbollsspelare så hade chanserna för att han skulle spelat för Algeriet varit betydligt högre än vad de var på 90-talet. Algeriets ordförande i fotbollsförbundet har kämpat hårt för att Algerietättade spelare i Frankrike ska välja att spela för Algeriet. 

Algeriets tre senaste VM-slutspel är 1986, 2010, och 2014. 1986 var det fem Frankrikefödda spelare i en 22-mannatrupp. 2010 var siffran uppe i 17 spelare, och årets siffra är 16 av 23. Det är en enda person som ligger bakom den här utvecklingen: Mohamed Raouraoua. 

Raouraoua är Algeriets fotbollsförbunds ordförande och även medlem i FIFA. Det var han som 2004 respektive 2009 tryckte på FIFA för att få dem att ändra sina regler om ungdomslandslagsfotboll. Han ville att spelare som hade representerat ett land på ungdomsnivå, men som inte kände att de hade chans att spela för deras på A-landslagsnivå, skulle få spela för sitt andra land. Han lyckades få igenom lagförändringarna.

Den algeriska journalisten Maher Mezahi berättar följande för Outside of the Boot.
- Algeriets utveckling har kommit via deras vilja att utmana FIFA-reglerna så de kan utnyttja sin utflyttade talang, primärt den i Frankrike.

Raouraoua gjorde sig rik på mjölindustrin under Algeriets inbördeskrig på 90-talet, men Le Quotidien Algerie har anklagat honom för korruption. Enligt rykten, som inte gått att verifiera, ska han ha betalat mutor till domare, och under bordet gett stora uppdrag till strategiskt viktiga sponsorer. Han är dock en stor fotbollssupporter, och har för tredje gången blivit omvald till ordförande för det algeriska fotbollsförbundet.

Enligt BBC var Raouraoua också den som åkte till Europa för att träffa Tottenhams Nabil Bentaleb och övertyga honom om att han skulle spela för Algeriet i VM, och han har gjort så vid flera andra tillfällen med andra stora spelare. 

Den franska prägeln ger inte bara bredd utan också spets för landslaget. Den mest spännande försvararen, Aïssa Mandi, är född i Frankrike, precis som nyckelspelarna Sofiane Feghouli och Saphir Taider, ledaren Carl Medjani, och jokrarna Bentaleb och Riyad Mahrez. 

AS Monaco-försvararen Medjani har en speciell situation. Född i Frankrike, ungdomsproffs i Liverpool, utan starka kopplingar till Algeriet, och med ett helfranskt namn. Han är full med tatueringar och han fick kritik när han accepterade att spela för Algeriet, enligt The Telegraph. 

Idag är Medjani den viktigaste ledaren i landslaget. Det är han som ser till att alla mår bra genom att höra av sig till sina landslagsmedspelare, och han var den enda spelaren i Algeriet som fick spela varenda minut i VM-kvalet. 

Publicerad 2014-06-11 kl 14:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå