Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Rosario — vaggan för de stora

Foto: AP

Anger Di Maria och Leo Messi

Leo Messi, Ángel di María, Ezequiel Lavezzi, Maxi Rodríguez, Ezequiel Garay och Javier Mascherano laddar inför VM-finalen mot Tyskland.

De är också uppväxta i eller strax utanför samma stad i Argentina.

Rosario är vaggan för de stora.

Argentinas tredje största stad har en bit över en miljon invånare och nås efter fyra timmars bilfärd norrut från Buenos Aires. Rosario är inte bara födelseort för stora fotbollsspelare utan även för stora personligheter med stora visioner. På turistbyråns webbplats går att läsa om "cuna de grandes nombres", vaggan för stora namn.

Ett av de största namnen var revolutionären Che Guevara. Manuel Belgrano, militär och frihetskämpe, skapade den argentinska flaggan här år 1812. På platsen finns nu ett monument, El Monumento a la Bandera, där Rosarioborna de senaste veckorna har samlats för att fira sitt landslags segrar.

- Rosario upplever just nu ett alldeles speciellt ögonblick. Vi njuter som aldrig förr, säger Ernesto Vecchio, Lionel Messis tränare från stjärnans tidiga år i Newell's Old Boys.

"Andas fotboll"

Fotbollstraditionen i Rosario går långt tillbaka i tiden. Den första ligan i Argentina organiserades här redan 1905. Nuförtiden har staden flest aktiva fotbollsspelare i Argentina.

- Rosario är en stad som andas fotboll, allting är fotboll i Rosario, fotboll tas på väldigt stort allvar här, säger César Luis Menotti, Argentinas legendariske förbundskapten från VM 1978 och givetvis också född i Rosario, i spanska regissören Alex de la Iglesias nyligen lanserade film "Messi".

Viktigare än VM

Faktum är att Argentinas mest prestigefyllda derby inte är det mellan Boca Juniors och River Plate. Den hetaste uppgörelsen är den mellan Rosario Central och Newell's Old Boys. Hela staden genomsyras av rivaliteten mellan de två lagen. I Buenos Aires finns många mindre lag vid sidan om de två stora. I Rosario är så inte fallet — här tillhör man det ena eller det andra. Staden är tudelad och målad i respektive lags färger.

- Frågar du Newell's eller Rosario Central-fansen i staden om vad de helst önskar, att deras lag vinner ligan eller att Argentina vinner VM kommer de flesta svara att de föredrar sitt lag, säger Gabriel Cuadra, psykolog för pojklagen hos Newell's, vid ett besök ett par månader innan VM.

Att det här skulle gälla nu, inför söndagens VM-final, är svårt att föreställa sig. Det verkar inte finnas några gränser för den kärlek som argentinarna i dag hyser för sitt landslag "la Albiceleste". Det är inte bara Lionel Messi som "los rosarinos" har att vara stolta över. Ángel di María var bra före skadan och Javier Mascherano blev matchhjälte i semifinalen.

Bucklan Messi saknar

- Jag tror att det här mästerskapet kommer att leda till att ännu fler europeiska klubbar börjar blicka mot Rosario, säger Ernesto Vecchio, som driver en bilverkstad när han inte tränar framtidens fotbollsproffs i familjen Messis stiftelse La Fundación Leo Messi.

- I Rosario växer man upp i ett otroligt fotbollspassionerat klimat. De unga talanger jag tränar väljer oftast en spelare som de ser upp till och vill spela som och på den vägen är det.

Antagligen kommer vi att se fler Messis, Mascheranos och di Marías från Rosario i framtiden. Att Rosario når sin kulmen som talangfabrik om Argentina vinner på söndag är därför inte säkert. Men stort skulle det vara.

- Det är vad som saknas för Leo, att han kammar hem VM-bucklan. Det enda han ännu inte uppnått som fotbollsspelare, säger Ernesto Vecchio.

Publicerad 2014-07-11 kl 15:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons