POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Säkerheten kostar 6 miljarder

Foto: AP

Om knappt tre veckor vet vi vilket lag som blir världsmästare i fotboll. Här är redan några stora vinnare:

Företagen som tjänar stora pengar på säkerhet och övervakning.

Enligt uppgifter i olika medier spenderar Brasilien närmare sex miljarder kronor för att upprätthålla säkerheten och förhindra och bekämpa brott under VM.

En svindlande summa, fem gånger större än Sydafrikas budget för fyra år sedan.
Gigantiska säkerhets- och övervakningsapparater är sedan länge standard vid stora idrottsmästerskap, men de tenderar att bli allt mer omfattande, sofistikerade och dyra för varje OS eller fotbolls-VM.

Det räcker att spatsera på gatorna i centrala Rio de Janeiro eller ute vid Maracanã-stadion för att få en klar uppfattning om vilka resurser som läggs ned. Poliser och säkerhetsstyrkor rör sig på i stort sett varje gata. Enligt lokala medier opererar 10 000 kravallpoliser i de tolv städer som arrangerar matcherna.

Våldsamma demonstrationer
Förra årets våldsamma demonstrationer mot VM skakade om den brasilianska regeringen och Internationella fotbollsförbundet, Fifa. Sedan Confederations Cup — i princip ett för-VM — 2013 har det folkliga stödet för de grupper som motsätter sig VM-arrangemanget sjunkit påtagligt, visar undersökningar. Ändå fortsätter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis lite varstans. De stökigaste hittills har ägt rum i 20-miljonersstaden São Paulo.

Skillanden nu mot då är den enormt upptrappade tekniska övervakningen.

Storebror ser dig verkligen
I väldiga kommandocentraler följer hundratals anställda, dygnet runt och via jättelika storbildsskärmar, vad som händer framför de tusentals kameror som installerats på strategiskt valda platser. De största centralerna finns i São Paulo och Rio de Janeiro. Det goda med det är att man snabbt får en uppfattning om olyckor och andra problem i den kaotiska trafiken. Brottsrelaterade händelser eller misstankar om sådana rapporteras dessutom i realtid vidare till polis, militär och underrättelsetjänst.

Enorma investeringar
Brasilien har också investerat tungt i bombrobotar, drönare, övervakningshelikoptrar, avancerade ansiktsigenkänningssystem, digital övervakning av sociala medier, stärkt kontroll och bevakning av landets gränser, nya vapen och mycket annat. Allt som allt är runt 150 000 personer involverade i säkerhets- och övervakningsapparaten under VM.

Och intrånget i den personliga integriteten?
Malcolm Tarbitt, chef för säkerhet och riskrådgivning vid det internationella centrumet för säkerhet vid idrottsevenemang, säger till New America Foundation:

- Efter mästerskapet går ingen tillbaka och frågar om övervakningen har nedgraderats.
Alla miljarder kronor som lagts på övervakning och säkerhet kunde inte stoppa det hundratals biljettlösa chilenska supportrar som till varje pris skulle se sitt lag mot Spanien i förra veckan. Trots alla hinder tog de sig in i presscentrumet på Maracanã — och några minuter senare fick världen kännedom om de hål som finns i det säkerhetsnät som kastats över Brasilien.

Konsekvensen?
Fler kravallstaket och fler poliser och vakter som tjänstgör vid Maracanã.

Publicerad 2014-06-24 kl 13:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå