POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Snart är Inàcias lyckliga gata borta

Foto: Scanpix

Inácia Passos lägger handen mot sitt hjärta och säger:

– Minha casa.

Ett tag till. Snart kommer grävskoporna och schaktmaskinerna. Där hon bor ska det byggas stort och nytt inför OS 2016.

Receptionisten på Hotel Mirador tittar häpet på oss när vi ber henne ringa efter en taxi som kan ta oss till OS-området i Barra da Tijuca.

- OS? Nu när det är VM? Det krävs ett mirakel för att allt ska bli klart, säger hon.

Men vi får vår taxi och en chaufför som först måste prata med andra för att ens hitta vägen till de ställen som om två år samlar världens främsta idrottare.

Det här är Brasilien. I dag är i dag, nu är nu. Två år framåt i tiden är en evighet.

OS avgörs 5-21 augusti 2016. Arenorna sprids till fyra kluster, kring Copacabana och Maracana i de centrala delarna av Rio de Janeiro, Deodoro åt nordväst och i Barra da Tijuca längs kusten åt sydväst. Olympiastadion ligger för sig själv en bit från Maracana. Den är klar, så friidrottarna behöver inte oroa sig.

Ligger långt efter

På andra håll är det värre, på nästan alla andra håll. Det pratas redan om att flytta ridsporten till London. Golfen debuterar i Rio, men det finns ingen bana att spela på än.

Och så vidare.

En undersökning som gjordes i våras sade att där London var till 60 procent klart med allt 2010, har Rio lyckats komma upp i 10 procent med två år till spelen.

Utflykten till Barra da Tijuca ger en visuell bekräftelse. Stålbalkarna reser sig som skelett där det ska spelas tennis. Bredvid grävs grunden till de jättelika mediecentren. Några hotell ska smällas upp också. Samt ett simstadion. Vi kör längs Avenida Embaixador Abelardo Bueno och stannar vid ett nedgånget bostadsområde.

Om två år är det borta.

"Bara en fars"

Tadeu Peixoto står på ett släp när vi trampar fram till honom på den leriga bygatan.

- OS är bara en fars. Det handlar inte om OS eller idrottare, eller landslag. Vet du varför det kallas för "Rio mais" (Rio mer)? För att det blir mer pengar i fickan, förstår du? De olympiska spelen är inte ens i fokus. Fokus är någon annanstans.

Han sveper runt med handen.

- Staden säger att det här är ett miljöområde, och sedan kapar de ned alla träd. Hur kan en regering hävda att detta är ett miljöområde, och sedan ta bort alla människor härifrån?

Som så många andra brasilianare pratar Peixoto om korruption.

- OS är bara en sorts smink för dem att göra det de vill göra, att skapa en spekulation i fastigheter. Efter OS kommer allt det här att bli lyxiga lägenheter för lycksökare.

- Borgmästaren får en massa pengar för allt det här. De olympiska spelen är bara ett besvär eftersom landet inte har någon infrastruktur alls för att vara värd för ett OS.

- Det är våld överallt, inga sjukhus, och Brasilien håller på att samla på sig en stor skuld.

"Vi vill stanna här"

Flera hus är redan rivna. Några byggnadsarbetare knackar bort tegelstenar från en husmur och för bort dem på en vagn. Barn leker bland ruinerna. Några hundar nosar omkring.

Vi stannar till hos Inácia Passos, hennes man José Raimundo och sonen Joao. Brasilien spelar om några timmar och de är laddade och förväntansfulla. Men oron för framtiden finns där.

- VM bör vara en anledning till glädje, men jag tänker inte förlora hoppet trots allt som händer. Vi är lite ledsna, men vi tappar inte glädjen i att heja på Brasilien. De vill vräka oss. De vill störta allt. Det är sorgligt. Vi vill stanna här. Vi har lugn och ro och är nöjda med att bo här, säger hon.

Snart finns lyckliga gatan inte mer. Vart hon flyttar? Det vet Inácia inte.

I dag är i dag och till OS är det långt.

Publicerad 2014-06-17 kl 14:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå