Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Spelarprofil: La ligas bäste målvakt räddade Costa Rica

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Keylor Navas, Costa Rica.

På de gamla gatorna i kvarteret San Andrés i distriktet Pérez Zeledón i Costa Rica började Keylor Navas spela fotboll.

När han spelade seriöst stod han i målet och när han bara spelade för att ha kul var han anfallare.

Redan vid tidig ålder hade Keylor det klart för sig att det var fotbollsspelare han ville bli, men han hade även andra hobbyn som att springa upp i bergen och se på hästarna som galopperade förbi. Redan vid tidig ålder lärde han även sig att själv rida på hästarna på sina farföräldrars gård.

Det låter kanske som en idyllisk barndom, men det fanns även tuffa tider. Familjen hade det som många andra tufft ekonomiskt och Keylor Navas föräldrar bestämde sig för att åka till Amerika i jakten på en bättre framtid för sina barn. Än idag kommer hans mor Sandra tydligt ihåg när hon sa farväl till sina fyraåriga son och ettåriga dotter.

–  Jag kommer fortfarande ihåg när vi skulle lämna min systers hus för att åka till flygplatsen. Keylor stirrade på mig med ögonen fyllda av tårar och sa “lämna inte, snälla lämna inte”.

Det var en jobbig förändring men nödvändig menar Keylor idag. Hans föräldrar gav honom och hans syskon bättre förutsättningar och han fick även ett starkare band till sina farföräldrar Juan Gamboa och Elizabeth Guzmán som han bodde hos. En annan viktig person i Keylors liv blev hans farbror Steven som han ständigt hade vid sin sida tills det att Keylor som 14 åring lämnade hemmet för att spela för förstadivision-laget Saprissas ungdomslag.

Att få spela för en så pass stor klubb var en dröm för Keylor Navas, men även om han imponerade på fotbollsplanen så gick Keylor igenom en hel del jobbiga tider vid sidan av. Som när han kände sig ensam, påverkades av att föräldrarna, som skiljt sig, bråkade eller när hans farbror Steven led av Hodkins sjukdom och kämpade för sitt liv.

Men Keylor tog sig igenom svårigheterna och som 18-åring debuterade han för Saprissas a-lag. Under tiden i Sarprissa skulle Navas vara med om att vinna sex ligatitlar samt CONCACAF Champions League.

2003 spelade Navas för första gången för Costa Rica under U-17 VM i Finland och redan vid 20 års ålder blev han uttagen till A-landslaget. Men debuten skulle inte komma förrän två år senare när Navas var 22. Det dröjde inte länge innan han tog över rollen som förstamålvakt i landslaget och under CONCACAF Gold Cup 2009 blev Keylor Navas utnämnd till turneringens bästa målvakt.

Vid 24 års ålder var det dags för ett nytt äventyr och Keylor flyttade till Spanien för att spela i andradivisions-laget Albacete. Laget åkte ur andradivisionen den säsongen men Navas hade imponerat så pass att La Liga-klubben Levante tog in honom på lån, efter en säsong vara Levante övertygade och valde att helt värva Navas som då blev andramålvakt i klubben.

Navas har senare tagit över första platsen i Levante och under säsongen 2013-14 blev han utnämnd till La Ligas bästa målvakt framför Barcelonas Victor Valdés och Atlético Madrids Thibaut Courtois.

Navas gjorde med sina 160 räddningar flest av alla målvakter i ligan och släppte endast in 39 mål, vilket gav honom en 80,1 räddningsprocent.

Även VM har börjat bra för Keylor Navas och hans Costa Rica som efter två matcher leder gruppen framför nationer som Uruguay, Italien och England. Det återstår nu att se hur långt Navas kan ta sitt Costa Rica. Men grabben från San Andrés har redan gjort sig ett namn i fotbollsvärlden och jagas av ett flertal klubbar men själv vill Keylor stanna i Levante, klubben som gav honom chansen.

Publicerad 2014-07-06 kl 00:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons