POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Spelarprofil: Lionel Messi och den uteblivna kärleken från hemlandet

Foto: SCANPIX

Han är av många ansedd som världens bästa fotbollsspelare, för vissa är han den bästa någonsin. Men i Argentina kommer Leo Messi aldrig att bli större än Diego Maradona. Det är inget som tynger Messi, för honom är Maradona alltid störst. Vad som däremot tynger Messi är den uteblivna kärleken från hans hemland.

De flesta har hört storyn om hur en 11-årig Lionel Messi fick reda på att han hade slutat växa och inte skulle bli längre. Om hur FC Barcelona blev lösningen och hur en 13-årig Lionel Messi flyttade över Atlanten för att familjen skulle få råd med hormoninjektionerna - och för att lilla Leo skulle kunna spela fotboll.

Utan den flytten är det osäkert hur familjen Messi skulle fått råd med sonens medicinkostnader, och därmed är det osäkert huruvida Lionel Messi skulle ha blivit en professionell fotbollsspelare. Därav är Leo för evigt tacksam till FC Barcelona och Spanien. Men det är också en flytt som skapade problem och gjorde det svårt för Messi i det argentinska landslaget.

Lionel Messi hade inte hunnit fylla 16 år innan det spanska U-16 landslagets tränare Ginés Menédez gjorde sitt yttersta för att få Leo att representera Spanien. Men han tackade artigt nej och uttryckte att det bara fanns en landslagströja han någonsin tänkte dra på sig; Argentinas.

I en intervju med en 15-årig Lionel Messi fick spelaren frågan: vad är din allra största dröm? Med stora ögon svarade han: “att spela med det argentinska landslaget.”

Lionel Messi må ha levt den största delen av sitt liv i Spanien och Barcelona men det är ingen tvekan om var hans hjärta finns. Till mångas överraskning har han fortfarande kvar sin argentinska dialekt när han pratar och på planen menar Leo att han spelar en argentinsk typ av fotboll, den fotboll han lärde sig spela på gatorna i Rosario.

När man i Spanien redan hade försökt övertala Messi ett flertal gånger om att få honom till ungdomslandslaget visste man i Argentina inte ens vem han var. I Argentina följde man nämligen bara de inhemska lagen när det gällde att rekrytera till ungdomslandslagen.

Ett videoklipp på en liten grabb som lirade boll i Spanien som skickades till Argentinas ungdomsansvarige Hugo Tocalli skulle dock ändra på det. Tocalli imponerades så pass att han anordnade två träningsmatcher mot Uruguay och Paraguay  så att han skulle kunna få se Messi live.

Messi, som började båda matcherna på bänken och var yngre än de resterande spelarna, gjorde två mål och fyra assist under de två matcherna.

Därmed blev den knappt fyllda 17-årigen en del av Argentinas U-20 lag som skulle kvala till U20-VM i Holland.

Men det var inte enkelt för Messi att komma in i den argentinska truppen. Han var utan tvekan yngst i laget och utöver det var han den enda spelaren i truppen som inte spelade sin fotboll i Argentina. De resterande spelarna kände varandra väl, men ingen hade koll på vem Lionel Messi var. Att Leo var blyg och tillbakadragen gjorde inte situationen lättare

“Jag tror att Leo hade en svår tid att integrera sig i truppen. Problemet var att ingen visste vem han var” erkänner Pablo Zabaleta, som då var kapten för U-20 landslaget.

Det finns en beskrivande anekdot när Lionel Messi och Sergio Agüero träffade varandra för första gången. Det finns några olika versioner men det hela gick till något i den här stilen.  I matsalen på en landslagssamling satt de två argentinarna bredvid varandra och åt. Efter att Agüero tittat på Messi ett bra tag frågar han “Vem är du?”. Leo svarar kort, “Lionel”, varpå Agüero tänker, ah fint namn.

Det ska tilläggas att Lionel Messi vid den tidpunkten redan var ett hyfsat känt namn i Spanien och precis hade vunnit ligan med Barcelonas A-lag.

Någon månad senare delade Agüero och Messi rum under U-20 VM i Holland och blev väldigt nära vänner. Argentina vann mästerskapet och Messi blev turneringens spelare och skyttekung.

Han vann över sina lagkamrater på planen men det blev på nytt jobbigt när Leo tog steget upp i seniorlandslaget. Det hela började med en mardrömsdebut där Messi blev utvisad efter knappt 40 sekunder efter att han råkat armbåga sin motståndare i ett försök att ta sig loss från en tröjdragning. 

Messi fick på nytt det svårt att integrera sig i sin nya trupp. Han var ännu en gång den enda spelaren som aldrig spelat i den inhemska ligan vilket gjorde att han inte hade lärt sig hur det fungerade i ett argentinskt proffslag.

Hans blyghet och osäkerhet ställde till det för honom, han pratade knappt varken med lagkamrater eller tränarstaben. Ett tydligt exempel är under ett träningsläger i Madrid inför VM i Tyskland 2006 när tränaren bjöd in truppen till en grillfest, en argentinsk social ritual. Leo öppnade inte sin mun, inte ens för att be om lite kött. Det var en tystnad som var uppenbar och oroade de andra.

På grund av sin tystnad och blyghet följde Messi varken lagets hierarki eller de oskrivna reglerna som finns inom den argentinska fotbollen. Det var inte så att han var en rebell, han betedde sig varken illa eller skapade avsiktligt problem, det var bara den han var.

Under en träning inför debuten med seniorlandslaget konfronterades Messi av Gabriel Heinze gång på gång, vilket den blyge Leo ignorerade. Heinze gick i taket av ilska och förbundskaptenen José Pekerman tvingades gå emellan för att rädda skinnet på den unga grabben. Det var en scen som senare skulle upprepas med andra spelare vid ett flertal tillfällen under VM i Tyskland.

Ett av de största problemen var att Messi var ung, kanske för ung. Varken han eller det argentinska landslaget verkade veta hur de skulle hantera situationen med den tysta tonåringen som av sina lagkamrater framstod som arrogant. Det ska poängteras att Argentina, innan Messis deltagande 2006, inte hade haft en tonåring med i ett VM-slutspel sedan 1930.

Även om Riquelme var Argentinas storstjärna inför VM 2006 så var det Messis ansikte som satt på reklamskyltar över hela världen. Ingen annan spelare i det argentinska landslaget fick i närheten lika mycket publicitet som Messi inför mästerskapet, något som gav ytterligare problem för Leo i truppen då det skapade avundsjuka hos hans lagkamrater.

Efter att Messi inte fått spela en endaste minut i Argentinas ödesmatch mot Tyskland i åttondelsfinalen, där man förlorade på straffar, har ett flertal teorier skapats om varför Messi - som gjort ett bra mästerskap - inte fick spela. En av teorierna menar på att förbundskaptenen Pekerman blivit influerad av de stora spelarna i omklädningsrummet som varit irriterade på att Messi dominerat i media. Att Messi även öppet ska ha uttryckt att han ville spela ska enligt hörsägen fått spelare som Riquelme och Ayala att övertala tränaren om att lämna Messi utanför startelvan.

Fyra år senare när det var dags för VM i Sydafrika var det ingen tvekan om att Lionel Messi vunnit över sina lagkamrater i landslaget. Men det fanns ett nytt problem, även om Messi hyllades världen över så var man hemma i Argentina inte speciellt imponerade.

Lionel Messi ansågs inte vara tillräckligt argentinsk. Folket i Argentina menade att Messi inte spelade lika mycket med hjärtat för Argentina som han gjorde i klubblaget Barcelona. Han kritiserades för att han inte sjöng med i nationalsången och att han inte brydde sig tillräckligt om Argentina. “Vi gillar hur han spelar fotboll men vi kan helt enkelt inte identifiera oss med honom” uttryckte en argentinare.

Att Messi flyttat till Spanien som 13-åring hade ännu en gång skapat problem för honom i Argentina. Själv har Messi tagit kritiken otroligt hårt.
-  Det har gjort ont att komma hem till mitt eget land och höra hur de kritiserar mig. Ett tag började jag tro att det var jag som var problemet, att allt var mitt fel. De sa att jag inte kände stolthet för tröjan, men jag älskar verkligen Argentina. Folk frågar mig varför jag inte har en spansk dialekt men det är enkelt; jag vill inte förlora någon identitet med mitt land, uttryckte Messi nyligen.

På senare tid har Messi börjat prestera även för Argentina och för tillfället hyllar även argentinarna sin superstjärna. Men för Lionel Messi finns inget “skyddsnät” likt Diego Maradona hade, eller som andra argentinska stjärnor som Carlos Tevez har. Så fort det går dåligt vänder hemmafansen ryggen mot Messi eftersom de helt enkelt inte kan identifiera sig med honom, han är inte tillräckligt argentinsk.

Att vinna VM kan vara Lionel Messis enda chans att på riktigt få den kärleken från sitt hemland som han alltid drömt om. Men även om han lyckas och får lyfta bucklan i Brasilien så är det inte säkert att de förlåter honom. Förlåter honom för att han har vuxit upp i ett annat land på en annan kontinent.

Publicerad 2014-07-13 kl 15:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå