Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

SPELARPROFIL: Mascherano lever för landslaget - drömmer om VM-guld

Foto: TT

Javier Mascherano är det argentinska landslagets stomme, född och uppvuxen i den blåvita tröjan känner han Albiceletes bättre än någon annan. Det var i landslaget han upptäcktes och det var i landslaget han slog igenom.

Mascherano är född i San Lorenzo i Santa Fe, samma provins som andra stora argentinska fotbollsstjärnor likt Lionel Messi, Jorge Valdano, Gabriel Batistuta och Marcelo Bielsa växt upp. Här började Javier spela fotboll först i lokallaget Cerámica San Lorezno innan han flyttade över till stadens andra lag Barrio Villa.

Redan vid 14-års ålder visade han upp en stor mognad i sitt spel och sin attityd. Den förra fotbollsspelaren Jorge Solario såg 14-åringen i en match och imponerads stort. Mascherano var en spelare som stod ut även om han var tyst menade Solario. “Han hade personlighet, men utan att skrika, det var något som berodde på hans intelligens”. Solario tog Mascherano till sin nystartade klubb i Rosario, Renato Cesarini.

En dag efter en träning med Renato Cesarini tog Solario med sig Mascherano till Estadio de Gimnasia för att presentera honom för Hugo Tocalli och José Pekerman som då var ansvariga för Argentinas ungdomslandslag. Den dagen spelade U20-landslaget, med spelare som Juan Román Riquelme, Pablo Aimar, Walter Samuel och Esteban Cambiasso, en träningsmatch. Dagen efter fick Mascherano chansen att provspela för U15-landslaget och det fanns aldrig någon tvekan om att “El Jefecito”, som han kallas, skulle ta en plats.

- Det var första gången jag var med ett landslag. Vi tittade på matchen och sen efteråt gick vi för att äta, helt plötsligt satt jag vid samma bord som Samuel, Cambiasso och Riquelme, jag visste inte vad jag skulle säga. Jag tror inte att jag sa ett ord.

- Den natten delade jag rum med Maxi Rodriguez och det är en natt jag aldrig kommer glömma, min första natt med landslaget. I mitt liv har jag sett det bordet där vi åt många gånger. Jag har spenderat mer tid på den här anläggningen med landslaget än någon annanstans. Det är mitt andra hem, har Mascherano senare uttryckt.

Därefter har landslagkarriären rullat på för Mascherano, som av sina lagkamrater och tränare valts till kapten i nästan samtliga ungdomslandslag. Han deltog i Sydamerikanska mästerskapen och VM både på U15 och U20-nivå. På U23-nivå vann han guld med Argentina under OS 2004. 

2002 fick en 17-årig Javier Mascherano följa med det argentinska landslaget till VM i Japan och Sydkorea. Han var inte en del av truppen men följde med på resan som sparring-partner till spelarna. Det var en resa som gav ett djupt avtryck hos den unga grabben.

- Varje minne med landslaget är ett viktigt kapitel i mitt liv. Det är en ära. Minnet av när jag fick följa med till VM 2002 är ett, där fick jag se hur spelare som var mästare i sina klubbar grät. Det satte spår hos mig för livet.

Tack vare framgångarna i landslaget värvades Mascherano till River Plates ungdomslag när han var 19. Vid samma ålder kom debuten för det argentinska seniorlandslaget.

Mascherano hade imponerat såpass i de argentinska ungdomslandslagen att han fick debutera med seniorlandslaget innan han ens hade gjort sin seniordebut för klubblaget.

2008 fick Mascherano på nytt åka till OS, då som en av de argentinska överåriga spelarna. Landet vann OS på nytt och Mascherano blev därmed den andra argentinaren någonsin, efter Polospelaren Juan Nelson, att vinna två OS-guld.

När Diego Maradona tog över som förbundskapten 2008 valde han Javier Mascherano som lagkapten.

- Jag vill ha Mascherano som min kapten eftersom jag tror att han är den argentinska spelaren som är närmast den idé jag har om den argentinska tröjan - svettas för den, offra sig för den, att vara professionell och att vara en bra lagkamrat. Jag kommer övertala honom, han kommer vara min kapten, uttryckte sig Maradona om sitt val.

Kaptensbindeln har senare under den nuvarande förbundskaptenen Alejandro Sabella och med Mascheranos accepterande överräckts till Lionel Messi.

VM i Brasilien är Javier Mascheranos fjärde VM på plats, hans tredje som spelare. I gruppspelsmatchen mot Iran spelade han sin 100:e landskamp för Argentina och själv menar han att landslaget har och är en av de största delarna av hans liv. Han har vunnit mycket och han har redan blivit historisk i Albiceleste-tröja. Men den största drömmen förblir ett VM guld.

- Det är omöjligt att inte se landslaget som en del av mitt liv. Detta är mitt tredje VM och innan det har jag försvarat färgerna på alla ungdomsnivåer. Nu har jag spelat 100 matcher och det är helt fantastiskt, säger Mascherano. 

Publicerad 2014-07-13 kl 15:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons