Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Spelarprofil: Sami Khedira - den smärtsamma vägen till VM

Foto: Scanpix

Sami Khedira.

Disciplin, flit, envishet och framförallt pålitlighet.

Det är med de orden man bäst beskriver Sami Khedira och det var så han blev uppfostrad, både i hemmet och senare hos VfB Stuttgart.

Khedira växte upp i staden Oeffingen norr om Stuttgart med en far från Tunisen och en tysk mor. Hans far Lazar Khedira kom från en tuff uppväxt i Tunisien där han tvingats sluta skolan redan vid 10-års ålder för att jobba och tjäna pengar. Därför fick Sami tydligt veta vilket privilegium han hade och tog inget för givet.

Som liten började Khedira att lära sig arabiska och använde språket när han pratade med sin far. Tills han en dag kom hem från skolan och totalt vägrade att fortsätta lära sig språket. Han ville känna sig mer tysk. Något han nu i vuxen ålder säger att han ångrar.

Vid fem års ålder började Sami Khedira sin fotbollskarriär i lokalklubben TV Offingen med pappa Lazar som tränare. Där spelade han på alla möjliga positioner och stod även i målet vid tillfälle. Fortfarande idag har Khedira en stark relation med sin barndomsklubb där hans lillebror Denny fortfarande spelar. Själv lämnade Sami TV Offingen redan vid åtta års ålder. Då hade han imponerat på scouterna från VfB Stuttgart och skrevs därmed in på klubbens internatskola.

I Stuttgart fortsatte Khedira att formas till en väldigt ödmjuk spelare som alltid tog laget före jaget. Han höll fötterna stadigt på marken och imponerade på sina tränare med sin otroliga arbetsvilja.

– Mina föräldrar har väldigt tydliga värderingar, som t.ex. hur man ska visa repsekt för de äldre. VfB Stuttgarts ungdomstränare Frieder Schrof har också haft en stor påverkan på mig. Han var alltid tydlig med vilka regler som gällde. Om bussen till matchen gick klockan tre så skulle du vara där innan klockan tre. Jag lärde mig snabbt att om du var slarvig så skulle du aldrig ta dig till toppen, säger Sami Khedira.

Vid 16-års ålder debuterade Khedira i det tyska U17-laget. Vid samma tidpunkt bar han kaptensbindeln för juniorlaget i Stuttgart. Ett lag som tog hem ett flertal stora titlar.

Men när han var 17 började Khedira få problem med sina knän, han opererades och kunde fortsätta. När allt såg bra ut och när han var på väg upp i Stuttgarts a-lag började knäproblemen på nytt. Han fick höra att han aldrig skulle klara det och att han aldrig skulle lyckas som en professionell fotbollsspelare.

– När jag började träna med a-laget under Trapattoni hade jag ständigt ont. Doktorerna sa till mig att det inte såg bra ut.

Efter den andra operationen skickades Khedira till Donaustauf för tre månaders rehab. Det var första gången han lämnade hemmet och han blev tvungen att klara sig själv. Det var en jobbig tid för den unge talangen som nästan gav upp.

– En dag förlorade jag nästan hoppet, när jag efter en lång och framgångsrik rehab-period började bli sämre igen. Men på något sätt ville jag bevisa för mig själv att det inte var slutet, särskilt efter att jag hade fått höra ett flertal kommentarer från folk i min klubb som uttryckt att jag inte skulle klara det. Jag vill inte visa någon svaghet, jag ville inte vara en förlorare. 

Detta var även en tid då Khedira tydligt fick se vilka som var hans riktiga vänner och vilka som vände ryggen till nu när det såg ut som att han inte skulle bli någon professionell fotbollsspelare.

Men Khedira klarade av det han slog sig in i Stuttgarts a-lag där han blev en nyckelspelare. 2009 åkte han som kapten för det tyska U21-landslaget till Sverige och vann EM-guld och 2010 tog han den skadade Michael Ballacks plats i startelvan när det tyska seniorlandslaget åkte till VM i Sydafrika och vann brons.

Efter VM 2010 tog Khedira det riktigt stora steget ut i Europas topp-fotboll när han skrev på för Real Madrid.

VM 2014 skulle bli Khediras mästerskap, men det såg länge ut som att Sami nu i sin bästa ålder - 27 år, skulle missa VM-slutspelet i Brasilien.

Den 15 November 2013 i en vänskapsmatch mot Italien åkte Khedira på en korsbandsskada. En skada som oftast innebär att säsongen är över och i det här fallet även VM.

Men Khedira hade inga planer på att missa VM. Bara några minuter efter incidenten mot Italien var han sitt normala jag igen. Redan innan Khedira hade nått sjukhuset, ringde han från ambulansen till den läkare som opererat honom när han haft sina knäproblem i Stuttgart. De kom överens om en tid för operation redan nästa dag. Han ringde även till ledningen hos Real Madrid och bad dem att skicka klubbens läkare till Tyskland redan nästa morgon.

På eftermiddagen nästan dag, mindre än 16 timmar efter att han blivit skadad, opererades Khedira i Tyskland. Från den dagen fanns bara ett mål, att vara tillbaka i tid för VM.

Han gick igenom sin rehab likt han hade gått igenom hela sin karriär, med fullt fokus på att lyckas. I flera veckor isolerade han sig på en klinik i den bayerska skogen. Ingen fick hälsa på honom, inte ens hans vänner.

Istället var det bara hårt arbete som gällde. I Tyskland var man högst skeptisk till att Khedira skulle klara av sitt mål, men spelaren själv brydde sig inte om vad någon annan hade att säga. Istället kämpade han med sin ensamma kamp.

– Under den tiden lär du känna dig själv bättre, du identifierar dina styrkor, som mental styrka och förmågan att kämpa dig igenom. Men även dina svagheter blir tydligare för dig, säger Khedira om tiden i skogen. 

Den 11 maj gjorde han sin comeback för Real Madrid, mindre än sex månader efter att han skadat sig mot Italien. En tid som för den skadan nästan är en osannolikt kort återhämtningstid.

Och i kväll den 13 Juli 2014 går Sami Khedria med den resterande tyska truppen ut på Maracanã stadion i Rio de Janeiro och spelar VM-final mot Argentina. 

Publicerad 2014-07-13 kl 14:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons