POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Straffar? Ta hjälp av en psykolog

Foto: AP

Sven-Göran Eriksson vet vad som krävs för att lyckas med straffar i ett fotbolls-VM.
Ha en idrottspsykolog i truppen.
- De kan hjälpa till när du som tränare inte når längre, säger han.

Sven-Göran Eriksson har själv stått längs sidlinjen i stora mästerskap. Har har lagt armarna om sina tränarkollegor, blundat, hoppats och till slut öppnat ögonen och suckat djupt av besvikelse efter bommade straffar.

Under EM-slutspelet 2004 såg han David Beckham halka med stödjebenet och Darius Vassell knappt få styrfart på bollen i kvartsfinalen mot hemmanationen Portugal.

Två misstag som blev dyrbara — och sänkte England.

I VM-slutspelet 2006 i Tyskland var det dags för samma procedur igen: missade straffar.
- Då hade vi ett väldigt bra lag och skulle gått till final, tror inte att det fanns något lag som var bättre än oss just då, säger Sven-Göran Eriksson innan han fortsätter prata om det som fortfarande grämer den tidigare engelska förbundskaptenen (under åren 2001—2006).

- Jag var säker på att vi skulle klara det. Vi var två år äldre och spelarna hade varit med om en liknande situation tidigare, så jag var helt övertygad om att vi skulle vinna. Men det slutade med att vi missade straffar igen, vilket ofta har gått fel för England i stora mästerskap. För dåligt.

"Mitt fel"
Trots att det var trion Frank Lampard, Steven Gerrard och Jamie Carragher som missade straffarna mot Portugal i Gelsenkirchen, känner Eriksson att han borde agerat annorlunda.

Inte kring vad som hände just där och då i norra Tyskland. Utan mer kring det som borde ha ordnats månader innan han gick runt och tröstade spelarna efter ytterligare en sorti från ett stort mästerskap.

- Jag borde ha tagit in en idrottspsykolog som bara skulle ha jobbat med straffar. Det gjorde jag inte och det kostade oss dyrt. Det är något som jag ångrar... Definitivt, säger han.

"Behövs specialist"
TT: Vad kan en idrottspsykolog hjälpa spelarna med?
- Om det är för stort för spelarna kan de behöva hjälp av en specialist, säger Eriksson.
- Ta exempelvis Gerrard och Lampard. De lägger straffar nästan varje vecka i sina klubblag och missar i stort sett aldrig. Sedan kommer de till VM och slår så dåliga straffar så att man... Vid det läget kan man som tränare inte hjälpa dem. Du vet att det inte är fråga om teknik. De kan ju slå straffar, de kan dundra in bollen i vilket hörn som helst. Men de varken dundrar eller tar ett hörn när det gäller något så stort.

TT: Så det var pressen som påverkade spelarna?
- Absolut. Pressen blir för stor, säger Sven-Göran Eriksson, som i dag är tränare i kinesiska Guangzhou, om utslagningsmatcher i stora mästerskap.

Det är stadiet som fotbolls-VM i Brasilien kliver in i under lördagen med åttondelsfinalen mellan Brasilien och Chile i Belo Horizonte, följt av Colombia—Uruguay i Rio de Janeiro.

Publicerad 2014-06-26 kl 13:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå