Suarez om påstådda bettet: "Det var ingenting"

VM 2014

Fotbollsvärlden rasar mot Luis Suarez efter det påstådda bettet på Giorgio Chiellini, men den uruguayanske forwarden tillbakavisar kritiken.
- Det var ingenting, säger han till tidningen AS.

Uruguay jublar över den stundande åttondelsfinalen mot Colombia.

Resten av fotbollsvärlden pratar om att Luis Suárez bet Giorgio Chiellini i axeln när Uruguay slog Italien med 1—0 i Natal.

Ett sjunde latinamerikanskt lag är klart för åttondelsfinal.

Det kom i skymundan.

Ännu en europeisk gigant får åka hem direkt efter gruppspelet.

Italiens förbundskapten Cesare Prandelli avgick och vi kan ha sett både Andrea Pirlo och Ginaluigi Buffon på den stora mästerskapsscenen för sista gången.

Ja, det kom också i skymundan.

Snacket efter Uruguays sena seger på Arena das Dunas handlar om Luis Suárez bett i slutet av matchen.

- Jag såg det inte. Om det hände så såg domaren förmodligen inte det. Så jag har ingen mer kommentar om det. Det fanns viktigare saker i matchen, säger den uruguayanske förbundskaptenen Óscar Wáshington Tabárez.

Den åsikten är han hyfsat ensam om, även om Cesare Prandelli — som direkt efter förlusten meddelande att han avgår — inte heller ville kommentera bettet. Däremot tyckte han till om den tveksamma utvisningen som drabbade Claudio Marchisio och Italien i den 59: minuten.

- Det fanns ingen anledning att dela ut ett rött kort, säger Prandelli, som så sent som för två år sedan lotsade Italien till en EM-final.

Nu slutar han efter fyra år som förbundskapten.

- Jag tar ansvar för planen, för det var ingen vinnande plan.

Uruguay behövde vinna för att gå vidare. Oavgjort räckte för Italien. Då slängde Cesare Prandelli in Ciro Immobile jämte Mario Balotelli i anfallet och ställde upp laget i en 3—5—2-uppställning.

Men särskilt många målchanser skapade inte anfallsduon i en match med mer kamp än kvalitet. Italien var drygt tio minuter från att gå vidare men orkade inte komma igen när Diego Godín gav Uruguay ledningen i den 81:a minuten.

- Det är en sorglig dag för mig som spelare, för oss som lag och nation. Det är en dag av misslyckande, säger Gianluigi Buffon

Strax efter målet kom så betet som kan lämna Uruguay utan sin stjärnanfallare i åttondelen mot Colombia. Fifa undersöker nu bettet och dess upphovsman, som stängts av två gånger tidigare i karriären för att ha bitit motståndare.

Själv verkar han ta det med ro.

- Det är sådant som händer i matcher. Jag kom i kontakt med hans axel, men det var inget. Vi är alla fotbollsspelare, säger Luis Suárez till en grupp journalister efter matchen, enligt den spanska sporttidningen As.

Samtidigt får Italien bita ihop och göra som Spanien och England: åka hem till Europa.

Publicerad 2014-06-24 kl 23:24