POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Svenske domarexperten: "Stäng av Suarez - bett hör inte hemma på en fotbollsplan"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Luis Suarez har hamnat i rejält blåsväder.
För tredje gången i sin karriär anklagas han för att ha bitit en motspelare.
- Min förhoppning är att Fifa stänger av honom i efterhand, säger Stefan Wittberg till fotbollskanalen.se.

Den svenske instruktören för elitdomare hör till dem som har allra bäst koll på hur fotbollens regelverk är utformat, och han såg matchen mellan Uruguay och Italien hemma i TV-soffan. Enligt Stefan Wittberg råder egentligen inga tvivel om vad som hände på planen mellan Luis Suarez och Giorgio Chiellini, även om det till en början inte såg så allvarligt ut.

- Först uppfattade jag det som att han (Suarez) lade huvudet emot eller skallade sin motståndare. Men sedan märkte man ju på reprisen att det förmodligen rörde sig om ett bett, och det var ju det Chiellini försökte signalera också. Det ska vara ett rött kort, så är det ju, säger Wittberg till fotbollskanalen.se.

Han förklarar att själva knäckfrågan nu i efterhand berör hur mycket de sammanlagt fyra domarna uppfattade i stundens hetta. Fifas disciplinkommitté har möjlighet att granska händelseförloppet i efterhand – men inte om domarna redan tagit ställning till bettet.

- Om det är så att de inte hade möjlighet att göra någon bedömning, för att de inte såg vad som inträffade, då kan Fifa utdela en bestraffning i efterhand. Men om domarna redan har uppfattat händelseförloppet och kommit fram till att det "bara" var en skallning eller en vanlig frispark, då kan man inte överklaga i efterhand.

Om de redan har tagit ställning gäller deras första bedömning?
- Ja, precis. Men om de berättar för Fifas disciplinkommitté att de inte uppfattade vidden av situationen, då kan man gå vidare med den.

Vad kan Fifa dela ut för straff?
- I så fall handlar det om avstängning, och uppgifterna som cirkulerar nu är att den maximala längden kan bli två år, men det låter jag vara osagt.

Vad tror du själv kommer att hända nu?
- Det Suarez gjorde är ingenting som bör finnas på en fotbollsplan, så min förhoppning är att han blir avstängd. Tyvärr, för det handlar ju om en fantastisk spelare.

Publicerad 2014-06-25 kl 01:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå