TV: Borges visade vägen i straffläggningen - Costa Rica till historisk kvartsfinal

VM 2014

Det var redan en tangerad bästa VM-insats. Men att skrälla sig vidare från dödens grupp var inte nog. Efter seger i straffläggningen mot Grekland är Costa Rica vidare till en historisk kvartsfinal.

1990 hade Costa Rica Alexandre Guimarães i det lag som nådde åttondelsfinal, vilket fram till 2014 var Costa Ricas främsta VM-prestation.

24 år senare är sonen Celso Borges, AIK-mittfältaren, en viktig kugge i det Costa Rica som nu har överträffat historien.

Det var VM:s två stora skrällag som gjorde upp om en kvartsfinalplats. Costa Rica tog sig vidare från gruppen där D stod för dödens, före Uruguay, Italien och England.

På andra sidan väntade Grekland, som via vinst mot Elfenbenskusten i sista omgången ordnat ett historiskt avancemang från gruppspelet för EM-mästaren från 2004.

Kaptenen slog till igen

Costa Ricas lagkapten Bryan Ruiz såg ut att bli matchhjälte på nytt. Han gjorde det enda målet mot Italien på Arena Pernambuco i Recife, och hans vänsterskott utanför straffområdet i den 52:a minuten mot Grekland på samma arena höll på att räcka till en historisk kvartsfinal.

I den 66:e minuten fick Costa Ricas mittback Óscar Duarte sitt andra gula kort och blev utvisad. Costa Ricas målvakt Keylor Navas räddade och höll rent, vilket han hade gjort sedan Edinson Cavani gjorde 1—0 för Uruguay på straff i öppningsmatchens 24:e minut.

Gekas otursgubbe

Men på tilläggstid släppte Navas en retur rakt ut i straffområdet. Där stod Sokratis Papastathopoulos som slog in kvitteringen och tog matchen till förlängning.

Där hade Konstantinos Mitroglu ett ypperligt läge att avgöra, men skottet räddades av Navas. Det blev straffar.

Borges satte den första straffen säkert. Sedan följde sju raka mål innan Navas räddade Theofanis Gekas straff.

Michael Umaña fick chansen att bli hjälte — och han tog den. Costa Rica gick till kvartsfinal och möter Nederländerna i Salvador på lördag den 5 juli.

Så startade lagen:

Grekland: Karnezis; Manolas, Torosidis, Maniatis, Sokratis; Karagounis, Torosidis, Lazaros, Cholevas; Salpingidis, Samaras.

Costa Rica: Navas, Gonzalez, Umana, Borges, Duarte, Bolanos, Diaz, Gamboa, Tejeda, Campbell, Ruiz.

Publicerad 2014-06-30 kl 08:39