TV: Efter röda kortet - Kamerun skämde ut sig mot Kroatien

VM 2014

Ett ögonblicks genialitet gav Kroatien en drömstart. Ett infall av galenskap förstörde kvällen för Kamerun.
4—0 till Kroatien innebär att slutspelsdrömmen lever — medan Kamerun floppade på nytt.

Årets världsmästerskap blev bara ett i raden av misslyckade VM-slutspel för "de otämjbara lejonen" från Kamerun, som mest såg ut att vara trötta och mätta.

Kvartsfinalsuccén i Italien-VM 1990 följdes upp av fjärdeplatser i gruppspelen 1994 och 1998, en tredjeplats i gruppspelet 2002, missat VM 2006 — och i Sydafrika-VM för fyra år sedan blev laget först av alla att missa åttondelsfinalerna.

Och efter 0—1 mot Mexiko i första matchen och 0—4 mot Kroatien i den andra står det klart att det inte spelar någon roll hur det går i den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Brasilien på måndag. Kamerun blir sist och missar slutspelet. Igen.

Ivan Perisic satte tonen i elfte minuten med en genialisk framspelning till Ivica Olic som enkelt kunde sparka in 1—0.

Och om Kamerun hade något hopp försvann det när Alexandre Song blev utvisad fem minuter före halvtid sedan han tappat både humör och omdöme och slagit till Mario Mandzukic i ryggen.

De kamerunska spelarna, som hotade med spelarstrejk strax före VM, verkade ointresserade. Och när Perisic sköt 2—0 två och en halv minut in i andra halvlek var matchen i praktiken över.

Kamerunierna — utan skadade Samuel Eto'o — fortsatte med fruktlösa soloruscher medan Kroatien spelade ett effektivt lagspel. Och med hjälp av det numerära överläget lyckades Bayern München-anfallaren Mario Mandzukic, avstängd i premiärförlusten mot Brasilien, ta revansch med mål i 61:a och 73:e minuten.

Kroatiens seger betyder att laget går vidare till åttondelsfinal i händelse av seger mot Mexiko på måndag.

Det kan även räcka med oavgjort — men då måste Brasilien förlora mot Kamerun. Något som verkade osannolikt redan före 0—4-fiaskot mot Kroatien.

Kamerun: Itandje, Assou-Ekotto, Nkoulou (c), Song, Moukandjo, Aboubakar, Choupo Moting, Chedjou, Mbia, Enoh, Matip.

Kroatien: Pletikosa, Pranjic, Perisic, Corluka, Lovren, Rakitic, Modric, Srna, Mandzukic, Olic, Sammir

Publicerad 2014-06-19 kl 01:22