TV: Grekland stod emot trots utvisningen - oavgjort mot Japan

VM 2014

Fotbollsäventyret i Brasilien är på väg att utvecklas till ännu en grekisk VM-tragedi. Den första akten slutade med 0—3-förlust mot Colombia. Och när mellanakten mot Japan slutade 0—0 krävs det seger i avslutningen för avancemang till slutspelet.

Grekland debuterade i VM-sammanhang i USA 1994, vilket slutade med tre förluster och 0—10 i målskillnad. Och VM i Sydafrika resulterade i ännu ett missat slutspel.

I Brasilien inledde Grekland med en förnedrande 0—3-förlust mot Colombia. Och laget var näst intill lika uddlöst mot Japan i torsdagens match i kvällsvärmen i Natal. Visst, anfallaren Konstantinos Mitroglou blev skadad och utbytt i 35:e minuten. Och lagkaptenen Konstantinos Katsouranis utvisad efter två gula kort sju minuter före halvtid.

Men det går inte att skylla på det. Offensiven är för svag. Och extremdefensiven som ledde till ett sensationellt EM-guld 2004 håller inte längre.

Som tur var är Japan inte Colombia. Även om japanerna bytte in veteranen Yasuhito Endo mot lagkaptenen Makoto Hasebe i halvtid — för att kunna dyrka upp det grekiska försvaret — lyckades man inte skapa mer än halvchanser i mängder.

Allra närmast ett mål var faktiskt Greklands Theofanis Gekas som var nära att nicka in ett ledningsmål i 60:e minuten.

För Japan hade en förlust inneburit att den tredje matchen blivit betydelselös. Nu lever hoppet om åttondelsfinal.

Colombia har två raka segrar i grupp C och är klart för åttondelsfinal. För Elfenbenskusten, i nuläget tvåa på tre poäng, räcker det med oavgjort i avslutningen mot Grekland — såvida inte Japan vinner mot Colombia med två mål.

Och för Grekland gäller det att besegra Elfenbenskusten med minst två mål. Om Japan samtidigt skrällvinner mot Colombia, krävs det att Grekland vinner med två måls större marginal än Japan.

Så startade lagen:

Japan: Kawashima – Uchida, Yoshida, Konno, Nagatomo – Yamaguchi, Hasebe – Okazaki, Honda, Okubo – Osako

Grekland: Karnezis – Torosidis, Manolas, Sokratis, Holebas – Katsouranis, Maniatis, Kone – Fetfatzidis, Mitroglou, Samaras

Publicerad 2014-06-20 kl 01:54