TV: Här fullbordas fiaskot - Brasilien krossat och utbuat

VM 2014

Fiaskot är fullbordat. Efter den förödmjukande 1-7-förlusten mot Tyskland fick Brasilien se VM-bronset tillfalla ett överlägset Holland.

Brasilien lyckades inte återta sin heder, utan fick i stället en ny mardrömsstart.

Nederländerna, silverlaget från förra VM, tog sitt första brons efter kvällens 3—0-seger.

- Det är fint att avsluta på det här viset, det tar udden av baksmällan, säger Arjen Robben.

Känslan inför bronsmatchen var delad.

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal uttryckte att match om tredje pris inte borde spelas alls. Sedan ändrade han sig till att han ville gå genom VM obesegrad, eftersom Nederländerna förlorade semin mot Argentina på straffar.

Brasilien såg allt annat än att ta sig till final i hemma-VM som ett misslyckande — och åstadkom VM-historiens största förlust i en semifinal mot Tyskland med 1—7, med siffrorna 0—5 efter en knapp halvtimme. Självförtroendet var sargat.

Efter kvällens match sade lagkaptenen Thiago Silva i Fifas officiella intervju, sänd och översatt i SVT:

- Jag känner en stor frustration. Jag kunde inte sova i natt, utan låg vaken. Jag ber folket om ursäkt och accepterar att de buar. Vi förtjänade ett bättre slut än så här.

Mardrömsstart igen

I matchen i huvudstaden Brasilia blev starten återigen en riktig mardröm för Brasilien. Redan i den andra minuten slog Robin van Persie en passning till en löpande Arjen Robben. Bayern München-spelaren blev nerdragen av Thiago Silva, som var tillbaka efter sin avstängning. Silva fick gult kort och domaren dömde straff — som van Persie förvaltade på bästa sätt.

- Besvikelsen finns kvar och den tar över. Vi var så nära, men i dag gav vi allt. I dag var en helt annan match, här fick vi större ytor, säger Arjen Robben i Fifas officiella intervju i SVT:s sändning.

Inte heller i den här matchen vaknade Brasilien till. Försvararen David Luiz nickade bort ett inlägg som landade hos Daley Blind som hade god tid på sig att plocka ner bollen och dundra in 0—2 bakom målvakten Julio César i den 17:e minuten. Ett mål som innebar Blinds första i landslaget och som gjorde Brasilien smärtsamt påmint om sin sviktande defensiv.

Men Brasilien var inte ofarligt och hade flera vassa målchanser. Närmast var kanske Paulinho med en skarvnick i den 38:e minuten.

"Förtjänar bronset"

I den andra halvleken behöll Brasilien sitt tryck, höll sig på Nederländernas planhalva och försökte rulla boll. Men fotbolls-VM:s mesta mästare lyckades inte ta sig igenom, lyckades inte göra mål.

I stället fullbordade Georginio Wijnaldum Brasiliens fiasko med 3—0 på tilläggstid.

- Jag är stolt, och all heder åt detta lag. Nu är jag tom, helt knockad. I dag förtjänar vi bronset. Vi förtjänade att spela final men tredjeplatsen ger oss viss kompensation, säger Arjen Robben.

Publicerad 2014-07-13 kl 00:40