POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

TV: Här gör frisparkssprejen debut vid VM

Nästa

Avbryt
Försök igen

Här gör domarnas senaste hjälpmedel VM-debut.

Japanen Yoichi Nishimura blev först med att använda den beryktade frisparkssprejen under mästerskapet.

Inför den här turneringen har Fifa bestämt sig för att införa några nya tekniska funktioner som ska underlätta för domarna i takt med att fotbollen blir alltmer tempofylld. Mest omtalad har målkameran blivit, och där har en lång upphandlingsrunda på flera år föregått införandet. Dessutom kan domarna numera kommunicera med sina team genom avancerade headsets.

Vid sidan av det ska VM-domarna även använda frisparkssprej för att markera ut var bollen ska ligga och muren stå när det vankas fasta situationer. I bältet bär varje huvudansvarig en 150 gram tung flaska med vit färg som tillfälligtvis fastnar i gräset. Genom att spreja ut ett lager kan man enkelt mäta upp avstånd, och därefter fokusera helt på spelet istället för att hålla koll så att spelarna inte "tjuvar åt sig" någon meter eller två. Efter omkring 30 sekunder dunstar sprejen bort och gräset återfår sin vanliga gröna färg.

Domaren Yuichi Nishimura blev först med frisparkssprejen vid VM, men tekniken har testats i samband med tidigare turneringar på olika håll i världen. Dock aldrig vid något så högprofilerat sammanhang som ett VM.

Publicerad 2014-06-12 kl 22:58
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå