TV: Odemwingie hjälte för Nigeria

VM 2014

Nigeria tog en efterlängtad seger när Bosnien-Hercegovina besegrades med 1—0. Nu har laget bra möjligheter att nå åttondelsfinal för första gången sedan 1998.
Matchhjälte för Nigeria: Peter Odemwingie.

Det blev en fartfylld och öppen inledning av matchen. Båda lagen skapade chanser, men båda lagens spelare svarade också för en hel del individuella misstag i det höga tempot. Speciellt var den första kvarten riktigt livfull och efter 20 minuters spel såg det ut som om Bosnien skaffat sig övertag. Edin Dzekos fullträff vinkades dock av för offside, tv-repriserna avslöjade att det var ett felaktigt domslut.

I stället var det Nigeria som kunde gå till halvtidsvila med 1—0 i ryggen. Målet kom efter en knapp halvtimmes spel. Målet inprickades av Peter Odemwingie, som överlistade klubbkompisen i Stoke, Bosniens målvakt Asmir Begovic. Framspelningen kom från Emmanuel Emenike, som enligt Bosniens spelare borde blivit avblåst för ruff i momentet före den målgivande passningen.

Bosnien gjorde en del offensiva byten i andra halvlek, men Nigeria försvarade sig framgångsrikt och blixtrade då och då till i snabba omställningar. Bosnien hade inte kraft och förmåga att sätta ordentlig press för en kvittering. Men på tilläggstid fick Edin Dzeko två chanser. En nick gick rakt på målvakten Vincent Enyeama och med bara sekunder kvar träffade han stolpen via Enyeama.

Det här är femte gången Nigeria tagit sig till ett VM-slutspel, men det var länge sedan laget tog en tre poängare. Nigeria tog bara en poäng både 2002 och 2010 och vi får gå tillbaka till 1998 för att hitta nationens senaste segermatch i ett VM. Så lita på att segern mot Bosnien var efterlängtad.

För Bosnien — VM-slutspelets enda debutantlag — innebär förlusten att möjligheten att nå åttondelsfinal är borta.

Publicerad 2014-06-22 kl 01:53