TV: Se troliga grekiska dramat - vidare efter straff i 93:e

VM 2014

Vilket otroligt grekiskt drama.

Elfenbenskusten var sekunder ifrån att nå åttondelsfinalen - då blev det straff och 2-1 i 93:e minuten.

Colombia—Uruguay. Costa Rica—Grekland.

Det är två av helgens åttondelsfinaler efter tisdagens otroliga drama.

Colombia var redan före tisdagens match klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM. Men vilket land skulle ta den andra platsen i grupp C?

Elfenbenskusten hade det bästa utgångsläget efter 2—1-segern mot Japan i första matchen. Japan stod precis som Grekland på varsin poäng.

Grekland var jumbo — men efter 45 minuter hade man hoppat upp två placeringar. Detta trots att grekerna redan efter 24 minuter, i matchen mot Elfenbenskusten, hade tvingats göra två byten på grund av skada.

Två skador

Mittfältaren Panagiotis Kone linkade först av planen. Sedan gjorde målvakten Orestis Karnezis detsamma.

Andreas Samaris ersatte Kone, utnyttjade ett ivorianskt slarv bara minuter före halvtidsvilan — och gjorde 1—0. Målet var Greklands första i den här VM-turneringen.

Strax efter spetsade gruppen till sig ytterligare när Japan kvitterade till 1—1 mot Colombia. Shinji Okazaki nickade in kvitteringen. Juan Cuadrado gav Colombia ledningen på straff tidigare i matchen.

Och tio minuter efter paus tog sydamerikanerna ledningen igen när Jackson Martínez gjorde 2—1. Ett bra resultat för Grekland.

Men skulle de själva hålla tätt mot ett Elfenbenskusten som pressade allt mer?

Skulle den inbytte målvakten Panagiotis Glykos hålla nollan?

Det kom ett svar. Med cirka en kvart kvar. Några minuter tidigare hade Wilfried Bony bytts in i Elfenbenskusten. Allt för att stärka offensiven.

Sen kvittering

Inhoppet gav utdelning i den 74:e minuten. Ivorianerna samspelade fint och Gervinho hittade Bony, som placerade in 1—1 i straffområdet.

Ett mål som gjorde att laget var på väg mot att ta sig vidare från gruppen för första gången.

Men på tilläggstid fixade Georgios Samaras en straff till Grekland. Samaras tog själv hand om den och gjorde 2—1. Grekland är därmed vidare till åttondelsfinal för första gången efter missar 1994 och 2010.

På söndag möter man Costa Rica i nästa runda. Dagen innan väntar ett sydamerikanskt möte mellan Colombia och Uruguay.

Colombia som besegrade Japan med 4—1. De sista sex minuterna i den matchen stod den 43-årige målvakten Faryd Mondragón. Han blir därmed den äldste VM-spelaren någonsin.

Publicerad 2014-06-25 kl 00:06