TV: Shaqiris kanonkväll när Schweiz gick vidare - drömmål och hattrick

VM 2014

Schweiz är klart för åttondelsfinal i VM efter 3-0 mot Honduras i den sista gruppspelsmatchen.

Stor schweizisk matchhjälte: Xherdan Shaqiri som svarade för alla tre målen.

Nu väntar Argentina.

Schweiz var piskat att slå Honduras och så hoppas på att Ecuador inte skulle besegra Frankrike.

Och precis så blev det och Schweiz fick en drömstart på sin match. Den offensive Bayern München-mittfältaren Xherdan Shaqiri missade först ett gyllene läge, innan han strax efteråt — i den sjätte minuten— fick en perfekt träff med ett skott avlossat strax utanför straffområdet. Honduras målvakt Noel Valladares var chanslös.

Den schweiziske förbundskaptenen Ottmar Hitzfeld hade gjort ett par förändringar i startelvan. Josip Drmic fick chansen som spets i lagets 4-2-3-1-uppställning och Drmic tog chansen. Nürnberganfallaren var mycket aktiv och hittade ofta bra samarbetsformer med Shaqiri. Som i den 31:a minuten, när Drmic i en snabb kontring hittade Shaqiri, som slog in sitt andra mål.

Honduras hade mycket bollinnehav i den första halvleken, men var uddlöst. Laget började skapa mer möjligheter efter paus. Anfallaren Jerry Bengtsson var lagets store målsumpare, han hade flera goda målchanser. I den 61:a minuten föll en frispelad Wilson Palacios i straffområdet och såg ut att få en knuff i ryggen av Johan Djourou, men den argentinske domaren Nestor Pitana friade.

Honduras hopp om att ta poäng släcktes definitivt när 20 minuter var kvar att spela. Återigen var det firma Drmic/Shaqiri som slog till. Drmic spelade fram och Shaqiri gjorde sitt tredje mål.

Det är fjärde gången Schweiz lyckats ta sig vidare från ett VM-gruppspel och i åttondelsfinalen väntar nu Argentina.

HONDURAS: Valladares (c), Figueroa, Bernardez, J Garcia, W Palacios, Bengtson, Costly, B Garcia, Espinoza, Claros, Beckeles

SCHWEIZ: Benaglio, Lichtsteiner, Inler (c), Xhaka, Behrami, Rodriguez, Mehmedi, Drmic, Djourou, Schaer, Shaqiri

Publicerad 2014-06-25 kl 23:52