TV: Skrällgängets nya knall - Costa Rica klart för åttondelsfinal

VM 2014

Costa Rica vann mot Italien med 1-0 och är klart för åttondelsfinal. Costa Ricas seger betyder även att England missar slutspelet - och att Italien tvingas ta poäng i en rysaravslutning mot Uruguay.
-Det är så skönt att det inte går att förklara, sade Costa Ricas målnickare Bryan Ruiz.

Grupp D fick i samband med VM-lottningen i december gå under namnet "Dödens grupp". Frågan var vilket av de tre storlagen Uruguay, Italien och England som inte skulle nå åttondelsfinalen. Costa Rica, visserligen respekterat, skulle inte räcka till och enligt förhandstipsen garanterat bli fyra i "Grupo da Morte".

Men efter Costa Ricas 3-1-skräll i första matchen mot Uruguay - och sedan England fått se sig slaget med två gånger 1-2 mot Italien respektive Uruguay - var förutsättningarna inför fredagens match i Recife klara. Engelsk katastrof Segraren i mötet mellan fyrfaldiga världsmästarlaget Italien och 28-rankade Costa Rica skulle vara klar för åttondelsfinal. Och för England var allt annat än italiensk seger en katastrof.

Italiens stjärnanfallare Mario Balotelli twittrade inför mötet med Costa Rica att han ville ha en kyss på kinden av den engelska drottningen i händelse av italiensk seger. Men Costa Rica visade från start att 3-1-segern mot Uruguay i första omgången inte var någon tillfällighet. Italiens målvakt Gianluigi Buffon, tillbaka mellan stolparna efter skada, fick kämpa för att freda sitt mål och var illa ute mer än en gång i första halvlek.

AIK-spelaren Celso Borges var nära att nicka in ett costaricanskt ledningsmål när Buffon hamnade fel på en hörna. Och i 42:a minuten gick costaricanerna miste om en straff när Giorgio Chiellini vräkte omkull Joel Campbell i straffområdet just som han skulle skjuta. Bollen var inne Trösten kom emellertid dryga minuten senare när Bryan Ruiz nickade ett inlägg från Junior Díaz i ribban och ner innanför mållinjen och ut.

Costaricanerna jublade redan innan kamerabilderna visade att bollen var inne. Den förväntade italienska anstormningen uteblev i andra halvlek. Och Balotelli - som bland annat missade ett friläge i första halvlek - får fortsätta att vänta på att vänslas med kungligheter. Och för England blir tisdagens gruppspelsmatch mot Costa Rica den sista i årets VM.

-Nu ska vi njuta, men det är långt kvar av VM, sade Costa Ricas förbundskaptenen Jorge Luis Pinto, som fört sitt landslag till finalspel för andra gången i Costa Ricas fotbollshistoria.

I Italien-VM 1990 nådde Costa Rica åttondelsfinal där det blev förlust mot Tjeckoslovakien med 1-4.

Så här startade lagen:

Italien: Buffon (c), Chiellini, Darmian, Motta, Candreva, Abate, Marchisio, Balotelli, Barzagli, De Rossi, Pirlo.

Costa Rica: Navas, Gonzalez, Umana, Borges, Duarte, Bolanos, Campbell, Ruiz (c), Diaz, Gamboa, Tejeda.

Publicerad 2014-06-20 kl 19:48