TV: Straffmål på stopptid - Holland till kvartsfinal efter jättedrama

VM 2014

Mexiko var minuter från att skriva om sin fotbollshistoria. Då rasade allt. Nederländerna vann åttondelsfinalen i Fortaleza med 2-1 och Mexiko får återigen lämna ett VM i åttondelsfinalen.

Med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid ledde Mexiko med 1-0. Så nära var mexikanerna att för första gången någonsin nå en VM-kvartsfinal utanför sina egna gränser.

Då dök Wesley Sneijder upp och tryckte in kvitteringen med ett halvvolleyskott som satt hårt i nätet bakom Guillermo Ochoa. Eländet slutade inte där för mexikanerna.

På tilläggstid blev Arjen Robben fälld i straffområdet av Mexikos lagkapten Rafael Márquez och Klaas-Jan Huntelaar fick chansen att skjuta sitt lag vidare. Straffen satt hur säkert som helst, och finallaget från VM 2010 är i kvartsfinal mot segraren i åttondelsfinalen mellan Costa Rica och Grekland senare under söndagen.

Andra halvlek på Castelão var knappt född när Giovani dos Santos tog ned en boll på bröstet, tog ett par steg i kamp med några nederländska försvarare, och sköt. Bollen satt i bortre hörnet, precis utom räckhåll för Jasper Cillessen, och Mexiko ledde välförtjänt med 1-0. Chiles förbundskapten Jorge Sampaoli kritiserade efter sitt lags 0-2-förlust mot Nederländerna motståndarens defensiva taktik.

Några dagar senare sade Nederländernas tränare Louis van Gaal att Mexiko påminner om Chile, men är ett bättre lag. Kanske var det därför Nederländerna fortsatte på sitt defensiva spår och inte fick till ett avslut på mål i första halvlek, även om just Arjen Robben mycket väl kunde ha fått en straff när han strax före paus blev trampad på hälen av just Rafael Márquez och därefter fälld av Héctor Moreno.

Mexiko var mest på hugget och Jasper Cillessen fick ingripa flera gånger i första halvlek. I den 17:e minuten smet ett skott från Héctor Herrera precis utanför hans högra stolpe, och sex minuter senare räddade han ett annat från Carlos Salcido till hörna. I den 42:a minuten parerade målvakten ett skott från snäv vinkel av dos Santos.

Nederländerna satsade framåt efter 0-1-målet och det lönade sig till slut. Mexiko är utslaget i en åttondelsfinal - för det sjätte världsmästerskapet i följd.

Så startar lagen:

Holland: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Blind, De Jong, Van Persie (c), Sneijder, Robben, Verhaegh, Kuyt, Wijnaldum.

Mexiko: Ochoa, Rodriguez, Salcido, Marquez (c), Herrera, Layun, Dos Santos, Moreno, Guardado, Peralta, Aguilar.

Publicerad 2014-06-29 kl 19:52