POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Van Gaal vill inte spela bronsmatchen

Foto: TT

Louis van Gaal och hans nederländska lag hyllas för sin VM-insats efter strafförlusten mot Argentina — men det struntar han i.

Bronsmatchen då?

Den vill han helst inte spela.

En förlust på straffar. Med mindre marginal går det knappast att missa en VM-final.

I stället för att göra upp om guldet med Tyskland får Nederländerna spela om bronset med Brasilien, som ska försöka hämta sig efter förödmjukelsen mot tyskarna i Belo Horizonte.

Värdelöst, tycker Louis van Gaal.

Bara ett pris

- Jag tycker att den här matchen aldrig borde spelas. Det har jag sagt i tio år. Men vi får ta och spela matchen. Det är orättvist, för vi har en dag mindre för att återhämta oss än vår motståndare. Det är inte "fair play", säger den nederländske förbundskaptenen efter förlusten mot Argentina på Itaquerão i São Paulo.

Men han är inte klar där. Rätt långt därifrån faktiskt.

- Det värsta tycker jag är risken att man förlorar två gånger i rad. I en turnering där man har spelat så fantastiskt bra så skulle man åka hem som en förlorare bara för att man eventuellt förlorat de sista två matcherna. Det har inget med sport att göra, inte i mina ögon, säger Louis van Gaal.

- Men som sagt, det sade jag för tio år sedan. För femton år sedan.

Ord och inga särskilt muntra visor. Men han är inte riktigt klar ändå.

- Man borde inte tvinga spelarna att spela en match om tredje eller fjärde pris. För det finns bara ett pris som räknas och det är att bli världsmästare.

Fantastisk turnering

Lite från ingenstans, med ett lag vars grundstenar består av mindre namnkunniga spelare från den nederländska högstaligan, har Louis van Gaal åstadkommit något som få trodde var möjligt ens i hans hemland. Med en beräknande, avvaktande fotboll byggd på ett starkt kollektivt försvarsspel och som till fullo utnyttjar Robin van Persies och framför allt Arjen Robbens kvalitet i anfallet tog sig Nederländerna nästan till final.

- Ingen hade förväntat sig att vi skulle gå vidare från gruppspelet, säger van Gaal.

Kanske är det just därför som både han och laget fått så mycket beröm.

- Generellt är jag inte intresserad av vad folk säger om mig och mitt lag. Det är bra om folk är positiva, men poängen i ett mästerskap är att göra ett mål mer än motståndaren, säger han.

Men okej då:

- Vi har spelat en fantastisk turnering.

Publicerad 2014-07-10 kl 07:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå