POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

VM - Fest eller arena för protest?

Foto: SCANPIX

Världens bästa fotbollsspelare till världens största fotbollsnation.

Samtidigt en rekorddyr prislapp på över 73 miljarder kronor för ett Brasilien som tampas med korruption, inflation och dålig social standard.

När resten av världen laddar upp för fotbollsfest har VM i stället blivit en arena för det brasilianska folkets missnöje.

Vad som var tänkt som ett ögonblick av nationell stolthet har i stället utvecklats till ett politiskt minfält för den brasilianska presidenten Dilma Rousseff, som hoppas bli omvald i oktober.

Tiden inför fotbolls-VM har kantats av protester, strejker och ett kraftigt dalande stöd för både arrangemanget och för den sittande regeringen.
- Det råder en viss bitterhet när gäller detta VM och hur mycket staten har investerat på evenemanget när man egentligen behöver investera i andra viktiga saker för folk som bor där, säger Virginia Melián, biträdande lektor vid latinamerikanska institutet, Stockholms Universitet.

Skugga över för-VM
Protesterna i Brasilien tog fart redan vid för-VM, Confederations Cup, i fjol.

Då protesterade uppskattningsvis en miljon människor ute på gatorna mot de miljarder kronor som fotbolls-VM kostar landet - men också emot skatter, inflation, korruption och bristande standard gällande transporter, sjukvård och skola. "Vi vill ha sjukhus och skolor med Fifa-standard", var en av de mest förkommande banderollerna.

Protesterna var våldsamma vid flera tillfällen, och kastade en skugga över turneringen som Brasilien trots allt vann, samtidigt som oron steg för en upprepning under VM.

- Det var som mest intensivt i juni, juli och augusti förra året. Men de grupper som var riktigt aktiva fortsatte och fortsätter, säger Melián, som forskar om sociala rörelser i Brasilien.

- När jag var där i slutet av mars och början av april i år kändes det att man var på gång. Folk var aktiva och förberedde olika sorters protester och demonstrationer, säger hon.

Stor säkerhetsstyrka
Under våren har busschaufförer, bankpersonal, läkare, flygpersonal, lärare och polis strejkat. Vid polisens strejk i Salvador, en av Brasiliens tolv VM-städer, plundrade hundratals personer affärerna i staden och mordfrekvensen gick upp. Efter hot från polisen om att strejka även under VM har nu regeringen utlovat en löneökning på över 15 procent.
- Vi kommer att kunna garantera människors säkerhet, lovade presidenten Dilma Rouseff förra veckan, enligt AFP.

Den pressade regeringen har utlovat en rikstäckande säkerhetsstyrka på 157 000 personer som ska garantera den allmänna säkerheten under den långa VM-turneringen.

Förlorat utanför planen
En av de profiler som varit mest kritisk mot världsmästerskapet, som kommer att bli det dyraste i historien, är legendaren Romário. Den forne anfallsgiganten har bland annat kallat Fifa-ordföranden Sepp Blatter för "en korrupt tjuv".
- Fifa hittade ett sätt att bli rik på VM och rånade det brasilianska folket. Det är en stor skam, sade Romario till New York Times.

Men precis som alla andra fotbollsfantaster i landet hoppas han att mästerskapet i alla fall blir en sportslig framgång för Brasilien.

"Nu måste vi heja fram Brasilien till vinst på planen. Utanför planen har vi redan förlorat och det finns inget att göra åt det", skriver Romario på sin hemsida.

 

Publicerad 2014-06-09 kl 12:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå